Zoran Galić

Njemačka donirala 11 miliona maraka Graničnoj policiji BiH FOTO

  • 20.11.2018. 12:41

Njemačka je do sada donirala Graničnoj policiji BiH opremu vrijednu oko 11 miliona KM, izjavio je danas u Sarajevu direktor ove policije Zoran Galić na primopredaji njemačke specijalističke opreme vrijedne oko 458.000 evra.

Galić je rekao da je NJemačka danas Graničnoj policiji BiH donirala šest ATV vozila /kvad/, 10 patrolnih čamaca, 3.000 NIK testova i po 11 termovizijskih kamera i drugih uređaja za noćno osmatranje. 

On je istakao da samo znatnim ulaganjem u infrastrukturu, odnosno materijalno-tehničke resurse, ova policijska agencija može ići u korak sa primjenom najboljih i najmodernijih praksi koje dolaze iz EU. 

"Ova oprema je od značajne koristi da naše svakodnevne aktivnosti podignemo na viši nivo", rekao je Galić novinarima nakon ceremonije potpisivanja ugovora o primopredaji opreme, te dodao da je Savezna policija Njemačke i Njemačka kao država jedini istinski partner Granične policije od njenog osnivanja. 

On je dodao da i druge zemlje pomažu Graničnoj policiji, ali da jedino Njemci nabavljaju ono što je ovoj policijskoj agenciji potrebno. 

Galić je pojasnio da će kvad vozila služiti za nadzor zelene granice, a patrolni čamci u vršenju pokrivanja vodene granice, koja je zbog nedostatka adekvatnih plovila bila mnogo propusna. 

Oficir za vezu Savezne policije Njemačke Oliver Has pojasnio je da je ovoj policijskoj agenciji veoma bitno da osnaži sve jedinice Granične policije, a posebno one koje se nalaze na samoj granici BiH. 

"Iz tog razloga nam je bitno da svake godine sagledamo potrebe Granične policije kako bismo znali gdje je potrebna naša pomoć i šta im je neophodno da savladaju sve izazove koji su pred njima. Zato smo odlučili da nabavimo termovizijske kamere, odnosno, uređaje za noćno osmatranje, kako bi kolege na granici što lakše obavljali svoje poslove", naveo je Has. 

Has je naglasio da će saradnja Savezne policije Njemačke i Granične policije BiH biti nastavljena, te najavio da je za sljedeću godinu planirana donacija opreme za aerodrome, kao i službene pse. 

Ambasador Njemačke u BiH Kristijana Homan navela je da je današnja donacija najvrednija u protekle dvije godine, te da to predstavlja najbolji primjer bliske saradnje Savezne policije NJemačke i Granične policije BiH. 

"Naš osnovni cilj je da pomognemo Graničnoj policiji da prevaziđe izazove koji su pred njom i da zajedno savladamo probleme", istakla je Homanova.