Srpski član Predsjedništva BiH

Niz sastanaka Dodika na forumu u Antaliji

  • Izvor: ATV
  • 11.03.2022. 19:16

Nema ništa od ubrzanog članstva u Evropsku uniju kako za Ukrajinu tako i BiH, poručio je srpski član član bh. Predsjedništva Milorad Dodik nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. Na stolu su se kaže našle stare teme ali i stari stavovi.

"Od toga nema ništa da rješavamo 14 preporuka, to znači da moramo zajedno i kad se dogovorimo to znači da moramo ići sve, a ne segment po segment i uvijek nas uvlače dalje da bi nas na to pitali, šta je vama vi ste na to pristali dakle neće se to desiti", kaže Dodik.

Varheljijevi apeli su kaže Dodik, korektno, jer ako nema funkcinalnosti u BiH i Evrospka komisija ima problem da realizuje svoje projekte. Rečeno je i da ukoliko dođe do zaustavljanja projekta važiće to za cijelu BiH ne samo za Republiku Srpsku. Nemoguće je poručuje Dodik da se gradi BIH a  srpska degradira.

"Ukoliko budu primorani, neće biti samo kažnjavanja Republike Srpske, nego obustava za BiH, još jedan od razloga da sjednemo i raščistimo neke stvari, nemoguće je očekivati da Republika Srpska nakon stavova koje je zauzeo parlament zaboravi šta se desilo to sam rekao i da se pognute glave vrati u parlament i odlučuje kako to želi Džaferović ili neko sličan", kaže Dodik.

O stanju u BiH Dodik je razgovarao i sa Miroslavom Lajčakom. Ukazao mu je kaže na histeričan pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno bijelim. Bilo je riječi i o statusu Kristijana Šmita u BiH s obzirom da je Lajčak bio na njegovom mjestu samo legalno izabran. Lajčak O Šmitovoj poziciji  nije detaljisao. 

"Ja poštujem Šmita kao visokog predstavnika, ima podršku Međunarodne zajednice i ja preporučujem svim akterima da sarađuju sa njim jer ja ga dobro poznajem i znam da on ima dobre namjere za BiH. Ja sam rekao sve što sam htio po tom pitanju”, rekao je Lajčak.

"On je bio Visoki predstavnik kako je on došao u BiH, je l' bila rezolucija Savjeta bezbjednosti, kako je moguće da neko dođe a da nema rezolucije kako je moguće da se još neko nama ušeta da dođe iz Zvornika i kaže ja sam visoki predstavnik, šta da mi radimo, dokle da idemo”, kaže Dodik.

Ni na jednom od sastanaka, nije bilo riječi o eventualnim sankcijama Miloradu Dodiku. Kako kaže, sankcija ne bi ni  bilo da ih nisu tražili lideri opozicije u Srpskoj. Dodik se sastao i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahororom dok je sastanak sa turskim predsjednikom planiran za sutra.

Tagovi: