Predsjednik DNS-a

Nešić: Nadam se da Zvizdić ne govori u ime Trojke

  • Izvor: ATV
  • 20.10.2023. 12:56

Iskreno se nadam da Denis Zvizdić ne govori u ime Trojke kada tvrdi da Trojka neće prihvatiti da strane sudije odu iz Ustavnog suda i da ih bira bilo ko sem predsjednika Еvropskog suda za ljudska prava, rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

On je istakao da to u prevodu znači da BiH neće nikada postati članica ЕU i da BiH ostaje bez jedinog kohezionog faktora.

"Zvizdić, siguran sam, zna za stav Еvropske komisije da članstva u ЕU nema sa stranim sudijama u Ustavnom sudu i OHR-om, a vjerujem da je pročitao i mišljenje Venecijanske komisije koja takože jasno navodi da je uloga OHR-a prevaziđena i da je neophodno zamijeniti strane sudije'', rekao je Nešić komentarišući Zvizdićevu izjavu u kojoj rezolutno odbija zamjenu stranih sudija domaćim.

On je rekao da, ako je Trojka odlučila da skrene s evropskog puta i ne želi BiH u ЕU, korektno je da su to rekli jer onda nema razloga da se ispunjavaju ni ostale evropske prioritete pošto cilj BiH nije ЕU.

"Samo onda to trebaju otvoreno da kažu i svojim građanima i da iznesu argumentaciju zašto BiH ne želi u ЕU'', kaže Nešić.

On ističe da se nada da i u FBiH postoje proevropske političke snage, koje ne žele getoizaciju, te da će politika rušenja puta ka ЕU biti sankcionisana od birača u FBiH.

''Zaključci Narodne skupštine nisu i ne mogu biti teret. Oni su artikulacija političke volje apsolutne većine građana i za sve nas obaveza. Jedini teret koji postoji jeste onaj koji nosi Denis Zvizdić koji ne želi da prihvati 14 prioriteta ЕU i prema njima se odnosi kao prema švedskom stolu. Očito je Denis otišao iz SDA, ali SDA nije iz njega. U svakom slučaju, Republika Srpska će se znati pozicionirati i u novonastalim političkim okolnostima ukoliko se zaista ispostavi da politički faktori iz FBiH ne žele BiH u ЕU. Mi nećemo biti taoci takvih politika jer je našem narodu mjesto u Еvropi'', zaključio je Nešić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: