Da se saslušaju sve strane

"Napraviti neutralnu pravnu analizu o situaciji u BiH"

  • Izvor: ATV
  • 10.03.2022. 19:10

Neophodno je napraviti neutralnu pravnu analizu situacije u BiH. To je ishod današnje posjete šefice njemačke diplomatije sa članovima Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da postoji saglasnost da se pod pokroviteljstvom Njemačke napravi potpuno neutralna pravna analiza o situaciji u BiH koja bi saslušala i sagledala sve strane, odnosno one predstavnike naroda koju su po Ustavu zastupljene u BiH.

"Rekao sam da budućnost Evrope ne može da se gradi tako što će se razgrađivati neke pojedine države, tako ni BiH ne može da se gradi, ako se ne poštuje ustavni položaj RS. Mislim da imamo saglasnost da se pod pokroviteljstvom Njemačke se napravi potpuno neutralna pravna anlaiza, bez političkih primisli i pridodavanja želja šta bi to trebalo da bude. I da se jedna surova analiza napravi o tome šta je rađeno u BiH i da na bazi tog dokumenta možemo da razgovaramo, čini mi se da je to ministarka razumijela i da bi to moglo da se desi u budućem vremenu, ako to neko ne razgradi", kaže Dodik.

Dodik je rekao da je šefici njemačke diplomatije postavio pitanje da li postoji njena spremnost da pod okolnostima, izazvanim sukobima u Ukrajini, utiče na briselsku administraciju da omekša proceduru za BiH, kako bi ona dobila kandidatski status za EU.

To je, kaže, najvrednije o čemu su razgovarali. Ipak, po ustaljenom scenariju druga dva člana nisu propustila priliku da se žale na Republiku Srpsku, odnosno zaključke Parlamenta Srpske.

"Da se odmah moraju odblokirati institucije BiH, da se odmah mora prestati sa stalnim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH", kaže  Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

"Objasnio sam da u BiH nema pokreta vezano za secesiju, da je unutrašnja politička borba traženja ustavne pozicije za RS nije secesija i da ćemo mi nastaviti uporno za ustavnu poziciju Republike Srpske", poručio je Dodik.

I ovoga puta pred evropskim diplomatama nisu propustili priliku Željko Komšić i Šefik Džaferović da bez osnova optuže Hrvatsku i Srbiju da se upliću u unutrašnje odnose BiH. Pokušali su i da predstave situaciju u BiH kao nestabilnu, što kaže Dodik nije tačno, a to potvrđuju i bezbjednosne procjene Eufora u BiH. Iako federalni mediji tvrde da je Analen Berbok jedna od zagovornika sankcija protiv Dodika, o tome danas nije bilo ni riječi, kao ni o Kristjanu Šmitu i njegovoj poziciji u BiH. 

Tagovi: