Tužilaštvo BiH

Naloženo provođenje istražnih radnji zbog krijumčarenja migranata

  • Izvor: SRNA
  • 15.08.2022. 14:57

Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju od pripadnika Granične policije BiH da su na području Zvornika, prilikom redovne kontrole, otkrivena dva državljanina BiH u pokušaju krijumčarenja 11 migranata afro-azijskog porijekla.

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH dao je instrukcije policijskim službenicima da provedu sve potrebne istražne radnje na prikupljanju relevantnih podataka o počinjenom krivičnom djelu, a protiv osumnjičenih državljana BiH biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje ljudi.

Pronađeni ilegalni migranti, prema prikupljenim dokazima, kao i njihovim izjavama, dolaze sa područja Burundija, Gvineje Bisao, Kameruna i Konga, predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH ističu da, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama, gotovo svakodnevno preduzimaju aktivnosti u oblasti procesuiranja krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama u BiH.

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik su u subotu, 13. avgusta, spriječili krijumčarenje migranata afro-azijskog porijekla u mjestu Šetići na području Zvornika, prilikom granične kontrole dva vozila, registarskih oznaka BiH.