Slučaj "Orić"

Mitrović: Napokon jedna ohrabrujuća presuda Suda BiH

  • 04.06.2018. 16:28

Odluka Apelacionog vijeća Suda BiH o ukidanju oslobađajuće presude ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću daje nadu da će pravosuđe u BiH ravnopravno tretirati sve zločine koji su počinjeni, rekao je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Mitrović kaže da predstavnicima porodica žrtava, posebno iz Podrinja, preostaje da se nadaju da će u obnovljenom ili nastavljenom procesu protiv Orića taj djelić optužnice biti pravilno presuđen i da će Orić završiti u zatvoru. 

"Napokon jedna ohrabrujuća presuda Suda BiH", rekao je Mitrović. 

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je oslobađajuću presudu ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, saznaje Srna. 

Sud BiH izrekao je 9. oktobra prošle godine oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću i pripadniku Armije Sabahudinu Muhiću kojima je suđeno po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.