Predsjednik Hrvatske

Milanović: Pregovori u BiH propali zbog onih koji žele unitarizaciju zemlje

  • Izvor: Agencije
  • 21.03.2022. 18:21

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su, u posljednoj rundi, četiri dana vođeni u Delegaciji EU u Sarajevu.

Vođeni su posredstvom međunarodnih pregovarača Angeline Ajhorst, direktorice pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), i Majkla Marfija, novoimenovanog ambasadora SAD u BiH.

Danas su se oglasili kratkim saopštenjem iz kancelarije predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Za portal "Dnevnik.ba" je saopšteno kako su pregovori propali "zbog onih koji ne mogu prihvatiti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine".

"Pregovori o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini opet su propali zbog onih koji ne razumiju suštinu Dejtonskog sporazuma, ne priznaju ravnopravnost i konstitutivnost za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ne žele prihvatiti i dozvoliti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine. Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sistematskim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine", poručio je Milanović, adresirajući odgovornost za propast pregovora na političke stranke predvođene SDA.

"Na žalost, rade to svjesno i ciljano, na štetu Bosne i Hercegovine", dodao je Milanović.

Bez izmjena izbornog zakona, naglasio je, nemoguće je održati izbore u Bosni i Hercegovini koji će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata. 

"Ukoliko se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja", poručio je Milanović.