Konferencija o migrantima

Mektić: Pokušaj dogovora sa zemljama "Balkanske rute"

  • 06.06.2018. 14:58

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je polovični optimista, odnosno pesimista u vezi sa sutrašnjom konferencijom u Sarajevu na kojoj će sa predstavnicima zemalja "balkanske rute" biti tražen dogovor za zaustavljanje migrantske krize.

Mektić je podsjetio da je organizator te konferencije Ministarstvo bezbjednosti BiH i naveo da će biti prisutni predstavnici svih zemalja na "balkanskoj ruti" od Grčke do Austrije. 

"Moja je ključna namjera da se pokušamo dogovoriti ima li igdje jedna tačka na koju bi se svi fokusirali i angažovali da zaustavljamo ove migracije", rekao je Mektić danas u Sarajevu na konferenciji za novinare. 

On je dodao da ne želi da prejudicira gdje bi bila ta tačka. "Ako mi kažemo da je to između Grčke i Albanije, pretpostavljam da će Grčka biti nezadovoljna", naveo je Mektić. 

Mektić je rekao da je u fazi pripreme konferencije zemljama učesnicama proslijeđen dokument koji bi sutra trebalo da bude usvojen, ali da postoje određene primjedbe na njega. 

"Sutra ćemo razgovarati o tim primjedbama", dodao je Mektić. 

On je izrazio sumnju da se druge zemlje na "balkanskoj ruti" ponašaju iskreno, korektno i profesionalno. 

"Ima zemalja koje su na ovoj ruti registrovale samo 500 migranata", rekao je Mektić i dodao da su, prema njegovim informacijama, sve zajedno zemlje na ovoj ruti do BiH ukupno registrovale 50 odsto manje migranata nego što ih ima BiH. 

On je istakao da to znači da te zemlje nisu iskrene, jer se onda postavlja pitanje odakle dolaze svi migranti. 

"Pokušaću da insistiram na iskrenosti, da iznesemo statističke pokazatelje koliko je ko registrovao", zaključio je Mektić.