Dragomir Anđelković

"Lukava namjera Šmita i onih koji stoje iza njega"

  • Izvor: ATV
  • 27.03.2024. 19:43

Cilj djelovanja Kristijana Šmita je ukidanje, odnosno podrivanje Republike Srpske i to je lukava namjera njega i onih koji stoje iza njega.

Poručio je ovo u ATV Vijestima Dragomir Anđelković, politički analitičar iz Beograda.

"Ovdje je cijela stvar dodatno zakomplikovana i znatno teža jer Bonska ovlaštenja koristi neko ko ima pravo da ih upotrijebi kao Vi ili ja. Neko ko nije postavljen za visokog predstavnika legalno, već je izaslanik jednog dijela međunarodne zajednice, onog zapadnog dijela, koji se lažno predstavlja kao cijela međunarodna zajednica i taj čovjek, privatno lice, pokušava da izmijeni Izborni zakon jedne zemlje. Da je najbolja njegova namjera, da je zakon apsolutno dobar, da je najbolji na svijetu, nemoguće je da se to prihvati od nekoga ko je neovlašćen da nameće takve izmjene", rekao je Anđelković i dodao:

"Mislim da je Šmit vrlo lukavo nametnuo taj prijedlog, odnosno izmjenu zakona, polazeći od dijela zahtjeva opozicije. Želi da podijeli Republiku Srpsku dubinski, da jedan dio partija i građana kažu 'pa ovo nije loše', drugi će imati određene zamjerke".

On je ponovio da Šmit nema pravo da nameće bilo šta, i da je jako opasno ako mu ovo prođe.

"Ali sve to nije bitno. Bitno je da čovjek koji nema pravo da nešto nameće to radi. Pa sutra, ako mu ovo prođe, može da odluči da se Republika Srpska ne zove više tako, da se promijeni način glasanja u BiH, ili nešto treće. Ovo što on radi je udar na Republiku Srpsku i cilj je njeno ukidanje, odnosno podrivanje, izazivanje sukoba među Srbima da bi otporna snaga bila manja. I to je lukava namjera Kristijana Šmita, odnosno onih koji iza njega stoje", kaže Anđelković.

Saopštenje ЕU u kojem se kritikuje Šmit Anđelković vidi kao licemjerno ponašanje.

"ЕU sebe definiše kao mirovni projekat, a ovdje generiše krizu, stvara probleme. BiH je rezultat ravnoteže do koje su narodi došli poslije teškog sukoba, a sad ЕU narušava tu ravnotežu, a samim time gura BiH u sukobe i tenzije. Znači, neko ko tvrdi za sebe da je oličenje mira i pravde, gura jednu evropsku državu, odnosno državnu zajednicu u probleme. Druga važna stvar je što ЕU definiše sebe kao zajednicu suverenih država, a ovdje podržava kolonijalni princip. Onako kako su se Francuzi i Еnglezi ponašali u Africi i Aziji u 19. vijeku ili početkom 20, sada se (lažni) visoki predstavnik ponaša u BiH", kaže analitičar i nastavlja:

"ЕU, koja tvrdi da je zajednica suverenih država, počinje pregovore sa BiH koju tretira kao koloniju. To govori o licemjerju onih koji odlučuju u Briselu. To govori o zloupotrebi svih normi, pravnih, moralnih i ostalih u ime geoplitičkih ineteresa".

Uprkos tom saopštenju Anđelković smatra da ЕU podržava ono što njemački turista radi.

"To je jedna vrsta igre dobrog i lošeg policajca. ЕU, odnosno vodeći krugovi u Briselu koji znaju da Kristijan Šmit grubo krši pravo i ponaša se nasilnički, oni imaju interesa da ga podrže. A sa druge strane neće da ostane upisano, da ostane trag u istoriji da su podržavali nešto što je neokolonijalna praksa. Tako da, na neki način prebacuju odgovornost na njega, a opet ga tajno podržavaju u činjenju protivpravnih poteza, odnosno ugrožavanju građanskih i političkih prava koji žive u BiH", ističe analitičar.

Republika Srpska o ovome mora da zauzme jasan stav, naglašava on.

"Radi se o vrlo lukavoj igri, ali mislim da Republika Srpska na tu igru treba da odgovori jasnim definisanjem svog stava, usmjerenog i ka ЕU i ka Šmitu. Pa neka ЕU onda, kada Republika Srpska odbije ovakvu zloupotrebu raščisti sa svojim neformalnim izaslanikom Šmitom šta on to radi i kako to smije da radi i na koji način se on predstavlja da je ono što nije", jasan je Anđelković.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.