Granica postoji

Lozo: Istoriju nam neće pisati Kristijan Šmit

  • Izvor: Agencije
  • 14.12.2023. 22:58

Istoričar Predrag Lozo rekao je da srpski narod neće dozvoliti da istoriju Republike Srpske piše "ljubitelj nacističkih jedinica Kristijan Šmit" i to na osnovu optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukić.

"Živimo u doba novih imperija koje pomjeranje geopolitičkih ploča prebacuju na male kolektive za koje smatraju da će im pružiti najmanji otpor. Međutim, čini mi se da ne razumiju ovu zavjetnu i simboličku moć srpskog naroda", rekao je Lozo.

On je ukazao da bi se svako povlačenje i popuštanje tumačilo kao slabost i da bi se odmah iza toga mogao očekivati novi ultimatum.

Gostujući u četvrtoj epizodi podkasta "Granica postoji", koja će biti emitovana sutra u 18.00 časova na internet kanalu "Granica postoji", Lozo je rekao da se imperija sile mora suočiti sa granicom postojanja jednog naroda, jer taj narod nema rezervnu državu.

"U BiH postoje tri različita odvojena društva i granica definitivno postoji. Nastoje nam reći da je nebitna, ali nije nebitna", rekao je Lozo.


Oglasio se Orban nakon što je napustio pregovore o kandidaturi Ukrajine

Oglasio se Orban nakon što je napustio pregovore o kandidaturi Ukrajine

On je istakao da njemačko društvo vodi savremene evropske politike pamćenja i polako se želi redefinisati istorijska uloga Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

"Žele reći da nije Hitler isključivi krivac za rat, već da postoji i drugo veliko zlo - komunizam. Planeri pamćenja u Njemačkoj su vidjeli da imaju mogućnost da se na osnovu savremenog rata slika zločina njemačkih jedinica u Drugom svjetskom ratu nekako skrajne, a novi narod koji će glumiti zločinca su u njihovoj perspektivi Srbi", rekao je Lozo.

On je naveo da ovdje preko raznih fondacija dolazi savremeno pisanje istorije na osnovu sudskih presuda.

"Kakva bi bila istorija Republike Srpske ukoliko bismo je pisali na osnovu optužnice u predmetu protiv Dodika i Lukića, odnosno da dozvolimo da našu istoriju piše Kristijan Šmit, ljubitelj nacističkih jedinica?", upitao je Lozo.

On je istakao da odluke o protivljenju Šmitu nisu donijeli samo Dodik i Lukić, već "vijekovi srpskog postojanja".


Filip Korać izručen Francuskoj, optužen za šverc droge

Filip Korać izručen Francuskoj, optužen za šverc droge

"Granica postoji! Postoje tri granice - granica Republike Srpske, granica gdje više nema popuštanja i granica ljudskog dostojanstva", rekao je Lozo.

Podkast se emituje svakog petka u 18.00 časova i nastavak je aktivnosti podrške institucijama Republike Srpske iskazanim kroz narodne proteste koji su 17 puta organizovani na granici između Republike Srpske i susjedne FBiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.