Krišto: BiH za kolektivnu bezbjednost

  • Izvor: SRNA
  • 01.02.2024. 17:08

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto izjavila je danas na sjednici Sjevernoatlantskog savjeta u Sarajevu da je BiH čvrsto opredijeljena za jačanje kolektivne bezbjednosti i stabilnosti u regionu i svijetu, te suzbijanje prijetnji, poput terorizma i organizovanog kriminala.

Krištova je tokom obraćanja naglasila da ovaj sastanak, kao i nedavni susret sa glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, potvrđuju jačanje partnerstva BiH i NATO-a.

Ona je dodala da saradnja sa NATO savezom uključuje neophodne reforme ključne za evropski put zemlje.

Krištova je istakla da prioriteti spoljne politike BiH ostaju saradnja sa NATO savezom, evropske integracije, te razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Cvijanović: Bećirović govorio u svoje ime, a ne u ime Predsjedništva BiH

Cvijanović: Bećirović govorio u svoje ime, a ne u ime Predsjedništva BiH

Prema njenim riječima, BiH nastavlja raditi na unapređenju sistema bezbjednosti i jačanju kapaciteta za odbranu koji su ključni za očuvanje stabilnosti zemlje.

Sumirajući rezultate u protekloj godini, Krištova je naglasila da konsenzus ostaje načelo rada Savjeta ministara, te da je od izuzetnog značaja postizanje političkog konsenzusa sva tri konstitutivna naroda o ključnim pitanjima koji se tiču stabilnosti i budućnosti BiH.

Krištova naglašava da se intenziviranje aktivnosti u vezi sa reformom izbornog zakonodavstva smatra ključnim za dalji napredak BiH.

Inicijative za ukidanje ili povrat PDV-a na hranu za bebe i lijekove biće upućene UO UIO

Inicijative za ukidanje ili povrat PDV-a na hranu za bebe i lijekove biće upućene UO UIO

Zahvaljujući NATO-u na odobrenom paketu pomoći, BiH će jačati odbrambene sposobnosti, uz iznos od 48 do 53 miliona evra tokom pet godina.

Sjednici su prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Zukan Helez, kao i ministri bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i inostranih poslova Еlmedin Konaković. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: