Delegat u Domu naroda

Kovačević: Šmit odavao počast nacistima, nije mu mjesto na Kozari

  • Izvor: ATV
  • 26.05.2024. 20:41

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, poručio je u Nedjeljnim vijestima ATV-a, da njemačkom turisti Kristijanu Šmitu nije mjesto na Kozari, kao što mu nije mjesto ni u BiH s obzirom na to da je tokom svoje političke karijere odavao poštu ljudima iz nacističkog sistema koji su ubijali Jevreje i Srbe.

On je podsjetio da se Šmit sve vrijeme lažno predstavlja, što je krivično djelo, pogotovo ako se to radi u međunarodnim odnosima i kada na osnovu toga što se lažno predstavljate stiče i određena prava i miješate se u živote ljudi.

"On se najgrublje miješa u živote svih nas u BiH, na prvom mjestu nas u Republici Srpskoj", rekao je Kovačević za ATV.

Dodao je i da je riječ o osobi koja je otvoreno podržavala i odavao poštu onima koji su ubijali narod na Kozari, tako da njemu tu nije mjesto.

Republika Srpska na korak do mirnog razdruživanja

Republika Srpska na korak do mirnog razdruživanja

Podsjetio je na slučaj kada je Šmit odao počast jednom od pilota nacističke Njemačke i da se snažno borio da njegovo mjesto unutar njemačkog establišmenta bude očuvano i zbog toga je i platio krajem svoje političke karijere u Njemačkoj.

"On je, ne smijemo da zaboravimo, dugo bio zamjenik ministra odbrane, odnosno državni sekretar u Ministarstvu odbrane, jedno vrijeme je bio i ministar poljoprivrede Njemačke. Zbog ovih stvari, između ostalog, on je završio svoju političku karijeru u Njemačkoj", kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, onda kada nisu znali šta će sa njim, poslali su ga u BiH.

"Međutim, kao neko ko je odavao poštu ljudima koji su bili dio nacističkog sistema, koji su ubijali Jevreje i Srbe, sigurno mu nije mjesto na Kozari, kao što mu nije mjesto ni u BiH", istakao je Kovačević.

Pratite nas i putem Vibera