Delegat u Domu naroda

Kovačević: Fantazije, manipulacije i izmišljotine neozbiljnog spadala Heleza

  • Izvor: ATV
  • 23.11.2023. 10:29

Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda BiH i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost, rekao je da su izjave ministra odbrane u Savjetu ministra BiH Zukana Heleza sada mnogo opasnije, te da je svaki funkcioner koji ima obavještajne podatke dužan da obavijesti nadležne agencije o tome.

Podsjetio je da je Zukan Helez prije mjesec i po, do dva tvrdio da on ima obavještajne podatke da se predsjednik Republike Milorad Dodik neće odazvati Sudu BiH i pobjeći u Rusiju. Iz OBA su kazali da ne postoje nikakvi obavještajni podaci o tome čime su demantovali  Heleza, podsjeća Kovačević.

„Svaki funkcioner koji ima bilo kakve obavještajne podatke dužan je da obavijesti obavještajnu agenciju o tome. Ono što je sinoć rekao Helez sada je mnogo opasnije. Rekao je kako se na prostoru Republike Srpske, zajedno sa Rusima, održavaju nekakve vojne vježbe na teritoriji Republike Srpske. Kad god Helez ima neku krizu, on automatski izmisli da ima obavještajne podatke o Dodiku, koji Dodika povezuju sa Rusima, ali se uvijek potvrdi da su izmišljotine i laž. Naglašavam, radi se o notornim i gnusnim lažima koje za cilj imaju da ocrne Srpsku u međunarodnoj javnosti i da pokušaju izazvati određenu vrstu međunarodne intervencije protiv Srpske i njenih građana. Ne postoji nijedan ozbiljan čovjek bilo gdje u svijetu koji može da povjeruje u fantazije, manipulacije i izmišljotine neozbiljnog spadala poput Zukana Heleza“, izjavio je Kovačević.

Sve što Republika Srpska radi su potpuno legalne i zakonite aktivnosti MUP-a Srpske, kakve sprovode i sve druge policijske agencije u regionu.

„Helez je sve ovo ustvrdio govoreći kako su izmišljotine tvrde kako postoje nekakvi paradžemati u BiH i prijetnja od terorističkih napada. U BiH se od Dejtonskog sporazuma dogodilo preko 10 terorističkih napada“, rekao je Kovačević, podsjetivši na teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, kao i napad u Rajlovcu, kada su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

Posebno zabrinjava kada Helez, koristeći neko izmišljeno ''mi'', tvrdi kako nekoga ili nešto može eliminisati u Republici Srpskoj.

„On ne može eliminisati ništa, izuzev sopstveno pravo da ikada više kroči na teritoriju Srpske. Vrhovni komandant Oružanih snaga je Predsjedništvo BiH, koje sve odluke iz oblasti bezbjednosti donosi konsenzusom. Kada bi, ne daj Bože, Helez i pokušao donijeti nekakvu nelegalnu naredbu o bilo kakvoj aktivnosti ili napadu u Republici Srpskoj, treba naglasiti da bi u startu bio odbijen od minimalno dvije trećine oficira i pripadnika Oružanih snaga BiH“ , izjavio je Kovačević.

On je istakao da svi ozbiljni ljudi tvrde da ne postoji bilo kakva bezbjednosna opasnost u BiH i da je bezbjednosno stanje stabilno.To tvrdi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, komandant NATO štaba u Sarajevu i komandant ЕUFOR-a, samo Helez tvrdi drugo.

Podsjetio je da Republika Srpska podržava misiju ALTЕA i postojanje ЕUFOR-a u BiH.

Pratite nas i putem Vibera