Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Zapadne diplomate slijepe i nijeme na zločine nad srpskom djecom i civilima

  • Izvor: ATV
  • 12.07.2023. 13:17

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je monstruozni zločin tzv. Armije BiH pod komandom zloglasnog Nasera Orića u selu Zalazje na Petrovdan 1992. godine postao sinonim stradanja Srba u srednjem Podrinju.

Košarac je naglasio da srpske žrtve više od tri decenije čekaju pravdu, te da je sramno i neprihvatljivo što do danas niko nije odgovarao za svirepa ubistva srpskih civila i vojnika u napadu na sela Zalazje, Sase, Biljaču i Zagone.

"Danas na 31. godišnjicu od okrutnih ubistava Srba i paljenja srpskih sela u okolini Bratunca i Srebrenice, sjećamo se i odajemo počast našim nevino stradalim žrtvama. Ubijali su nas na najmonstruoznije načine na najveće pravoslavne praznike, a posebno boli što zločini ostaju bez kazne", rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da ni ove, kao ni prethodnih godina, na obilježavanju svirepog zločina nad Srbima srednjeg Podrinja nije bilo predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH.

"Niko od ambasadora zapadnih zemalja nije došao u Zalazje da se pokloni srpskim žrtvama niti da jasno i nedvosmisleno osudi zločine, te da apeluje da se zločinci privedu pravdi. Neka im je ta sramota na obraz i čast!", poručio je Košarac.

On je istakao da dvostruki aršini međunarodne zajednice ne vode ničemu, niti na bilo koji način doprinose pomirenju i razumijevanju na ovim prostorima.

Košarac je upitao zašto zapadne diplomate dijele srpske od žrtava drugih naroda u BiH, te zašto su slijepi i nijemi na zločine nad srpskom djecom i civilima.

Košarac traži odgovor: Ko je spustio zastave na pola koplja bez saglasnosti Savjeta ministara?

Košarac traži odgovor: Ko je spustio zastave na pola koplja bez saglasnosti Savjeta ministara?

"Da li američki ambasador Majkl Marfi, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i druge zapadne diplomate smatraju da je nedostojno da se poklone, recimo, ubijenom dvanaestogodišnjem dječaku Slobodanu Stojanoviću? Zašto smatraju nedostojnim da odaju počast dječaku Slobodanu, kojem su Orićevi zločinci pucali u glavu, odsjekli uvo i rasjekli stomak u obliku krsta?", upitao je Košarac, referišući se na policijski zapisnik sa obdukcije posmrtnih ostataka dječaka Slobodana iz sela Donja Kamenica kod Zvornika.

On je ocijenio da je potpuno neprihvatljivo da međunarodna zajednica favorizuje stradanje Bošnjaka u Srebrenici, a potpuno zaboravlja i ignoriše zločine nad Srbima srednjeg Podrinja.

"Ne umanjujući žrtvu i bol bošnjačkog naroda, sramno je u kojoj mjeri su pripadnici dijela međunarodne zajednice pristali na falsifikate i podvale političkog Sarajeva, prihvatajući lažni narativ o dešavanjima u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu", poručio je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: