Ministar u Savjetu ministara

Košarac: Srpska za rješavanje svih 14 ključnih prioriteta

  • Izvor: SRNA
  • 07.03.2024. 15:45

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je da je stav Republike Srpske i njenog rukovodstva da je neophodno realizovati svih 14 ključnih prioriteta u paketu, ali da postoje političke strukture u FBiH koje elementarne stvari stavljaju na drugu listu čekanja, poput zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će se morati naći na dnevnom redu.

Košarac je rekao da je bilo kompleksno usaglasiti tekst zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, te ponovio da je Srpska imala ambiciju za realizaciju svih 14 prioriteta kako se ne bi gubilo vrijeme.

On je napomenuo da postoje strukture koje žele da na različitim osnovama trguju određenim zakonima.

Višković: Nastavljamo sa projektom Buk Bijela bez obzira na sve izazove

Višković: Nastavljamo sa projektom Buk Bijela bez obzira na sve izazove

Košarac je naglasio da Republika Srpska i njeni predstavnici nikada neće odustati od fundamentalnih stvari, a koje se nalaze među 14 prioriteta.

"Pokazali smo konstruktivnost na način da smo uložili dodatne napore da se elementi, koje je dostavila Republika Srpska, u potpunosti implementiraju u zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Pokazali smo da smo konstruktivan faktor na evropskom putu BiH, očekujući da će Еvropski savjet odobriti tačan datum pregovora", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Košarac je odbio spekulacije, kako je rekao, o bilo kakvim političkim porukama i preporukama koje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio putujući u inostranstvo.

Sutra hitna sjednica o dva zakona bitna za evropski put BiH

Sutra hitna sjednica o dva zakona bitna za evropski put BiH

"Da nismo na takav način odreagovali, takođe bi se razvijao narativ da Republika Srpska nešto osporava", rekao je Košarac i dodao da Srpska pokazala da je za evropski put i da je potpuno kredibilna da ispregovara.

Košarac je poručio da se na dnevnom redu mora naći i zakon o Ustavnom sudu BiH o prestanku mandata stranih sudija.

"To su fundamentalna pitanja, zasnovana na stavovima i zaključcima institucija Republike Srpske i mi nećemo od toga odustati. Vrlo jasno smo se pozicionirali da smo ozbiljan element. Bez Republike Srpske se ne mogu donositi odluke na zajedničkom nivou, a ni evropski propisi. Vrlo jasno smo pokazali da se Srpska pita u procesu odlučivanja na nivou institucija BiH i da se pita prilikom usaglašavanja naše legislative sa evropskom", zaključio je Košarac. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: