Član Predsjedništva SNSD-a

Košarac: Republika Srpska je zasebna izborna jedinica

  • Izvor: SRNA
  • 28.08.2023. 13:19

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slavena Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, neće promijeniti činjenicu da je Republika Srpska zasebna izborna jedinica koja suvereno, na ustavan i zakonit način brani svoju poziciju, demokratske i izborne kapacitete.

"Republika Srpska je zasebna izborna jedinica. Tako jeste i tako će i ostati, bez obzira na sve pokušaje da se ugrozi njen izborni suverenitet. Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Komšićevog savjetnika to neće promijeniti!", naveo je Košarac na "Instagramu".

On je istakao da je jasno da političko Sarajevo crpi sve moguće načine da nastavi sa praksom koju sprovodi u nekoliko izbornih procesa, a to je da jedan narod bira predstavnike drugom narodu.

"Sada pokušavaju da uđu u izborni suverenitet Srpske, a to je nedopustivo", upozorio je Košarac.


Uhapšen vozač koji je usmrtio majku i kćerku

Uhapšen vozač koji je usmrtio majku i kćerku

On je poručio da građani Republike Srpske biraju i biraće svoje političke predstavnike.

"Nikada nećemo dozvoliti da birači iz drugog entiteta biraju predstavnike Srpske i da na taj način prekrajaju izbornu volju srpskog naroda i Republike Srpske", poručio je Košarac, koji je i zamjenik predsjedvajuće Savjeta ministara.

On je naglasio da prekrajanje izborne volje građana na način da jedan narod bira predstavnike drugog naroda dovodi BiH u konstantnu političku krizu.

"To je najbolje vidljivo kroz izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka. Svi smo svjedoci i znamo kakav stav o tome ima hrvatski narod u BiH. Suvišno je pitati da li predstavnik izabran bošnjačkim glasovima može predstavljati hrvatski narod u BiH", ukazao je Košarac.


Višković: BiH ne može biti jedna izborna jedinica, to je nečija muzička želja

Višković: BiH ne može biti jedna izborna jedinica, to je nečija muzička želja

On je napomenuo da je nedopustivo i krajnje zabrinjavajuće što je Evropski sud za ljudska prava poprimio dimenziju političke institucije i sebi dozvolio da na najgrublji način izađe iz okvira svoje nadležnosti, te pokuša modelirati i nametnuti političke i ustavne sisteme.

"BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sve izvan ovoga je kršenje Ustava BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava", poručio je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1994 (16+)

    ''Serija: 1994 (16+)

  • 23:50 Noćni program

    Noćni program