Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Dok stranci ne odu iz Ustavnog suda BiH, za Srpsku su njegove odluke ništavne

  • Izvor: ATV
  • 24.07.2024. 16:43

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac izjavio je da odluke Ustavnog suda BiH u krnjem sastavu i bez ijednog srpskog sudije nemaju legitimitet, te da je to slučaj i i sa posljednjom odlukom o privremenom stavljanju van pravne snage Izbornog zakona Republike Srpske.

„Ova odluka isključivo je u funkciji daljeg urušavanja ustavnog poretka i dejtonske strukture BiH od strane krnjeg Ustavnog suda BiH, a po diktatu Marfija i Šmita, glavnih zagovarača antidejtonskog i antisrpskog koncepta BiH“, izjavio je Košarac.

On je poručio da sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH i stranci ne odu iz ove institucije, za Srpsku su njegove odluke ništavne.

„To smo jasno poručili i usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske. Ovo nije naš hir, već odgovoran i ozbiljan pristup da na zakonit i legalan način zaštitimo Republiku Srpsku i njen ustavni kapacitet od antiustavnih i antidejtonskih nasrtaja krnjeg Ustavnog suda BiH“, poručio je Košarac.

Košarac je takođe poručio i da je ovaj sud odavno izgubio kredibilitet i postao je klasična politička marioneta u rukama Marfija i nelegitimnog Šmita za obračun sa Srpskom i rušenje dejtonskog koncepta BiH.

„Nećemo dozvoliti ovom dvojcu da urušava izborni suverenitet Srpske i prekraja izbornu volju njenih građana!“, rekao je on.

„Izborni zakon Republike Srpske donesen je na bazi Ustava BiH i Izbornog zakona BiH. U skladu sa ustavnim načelima i Dejtonskim sporazumom, Srpska ima pravo na svoj Izborni zakon, na osnovu kojeg će provoditi izbore za lokalni nivo vlasti, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Vijeće naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, te delegate u Domu naroda PS BiH“, podjsetio je Košarac.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 21:20 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:50 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:40 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:55 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:20 Serija: 1994 (16+)

    ''''Serija: 1994 (16+)

  • 00:15 Noćni program

    Noćni program