Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Obezbijeđen kontinuitet bescarinskog uvoza mineralnog đubriva

  • Izvor: SRNA
  • 10.02.2023. 12:02

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je usvajanje odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva u ovoj godini, ističući da ona predstavlja interventnu zaštitnu mjeru za pomoć domaćem poljoprivrednom sektoru kako ne bi došlo u pitanje provođenje redovnih agrotehničkih mjera.

Odlukom je omogućen bescarinski uvoz 370.000 tona mineralnih đubriva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka i utvrđeni su kriterijumi za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je naveo da je resorno ministarstvo sačinilo prijedlog ove odluke na osnovu inicijativa ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, odluka predstavlja interventnu zaštitnu mjeru za pomoć domaćem poljoprivrednom sektoru, budući da je poremećaj na globalnom tržištu mineralnih đubriva doveo u pitanje provođenje redovnih agrotehničkih mjera.

- Naša namjera je da na osnovu ove odluke pružimo podršku poljoprivrednicima iz Republike Srpske i Federacije BiH u uslovima poremećaja u snabdijevanju na globalnom tržištu mineralnih đubriva i rasta cijena energenata. Neophodno je da obezbijedimo dovoljnu količinu mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj sjetvi - naveo je Košarac.

On je podsjetio da je prethodna odluka Savjeta ministara o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva primjenjivana do 31. decembra prošle godine.

- Novom odlukom želimo da obezbijedimo kontinuitet mjera za pomoć domaćem poljoprivrednom sektoru. To je prioritet, jer ne želimo da dovedemo u pitanje sprovođenje redovnih agrotehničkih mjera - rekao je Košarac.

On je naglasio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH aktivno radi na obezbjeđivanju uslova za optimalan obim neophodne poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini.

- To, između ostalog, podrazumijeva našu spremnost da, na osnovu potencijalnih zahtjeva institucija Republike Srpske i Federacije BiH, od Turske ponovo zatražimo da nam odobri uvoz potrebne količine mineralnog đubriva, kao što je to bio slučaj i u prošloj godini - zaključio je Košarac.

Savjet ministara donio je juče odluku kojom se omogućava bescarinski uvoz 370.000 tona mineralnih đubriva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka, kao podršku poljoprivrednicima zbog poremećaja u snabdijevanju na globalnom tržištu i rasta cijena.

Odlukom o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva privremeno se, najkasnije do 31. decembra, omogućava bescarinski uvoz propisane količine mineralnih đubriva /ukupno 370.000 tona

Tagovi: