Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Nema kretanja ka ЕU bez odlaska stranaca iz institucija

  • Izvor: ATV
  • 11.11.2023. 12:29

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da BiH ne trebaju dodatne lekcije evropskih zvaničnika u BiH, jer postoji saglasnost da su ЕU integracije spoljnopolitički cilj.

"Republika Srpska jasno je rekla da je za implementaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Еvropske komisije integralno i u paketu. To podrazumijeva usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, koji rješava pitanje stranih sudija, što je naš prioritet", napisao je Košarac na Instagramu.

Košarac je rekao da nema kretanja ka ЕU bez odlaska stranaca iz institucija, niti ima evropske perspektive bez zatvaranja OHR-a.

"To nije stav samo Republike Srpske, to je rekla i Еvropa", rekao je Košarac.

On je rekao da Srpska uvijek nudi rješenja u kojima se o sudbini ove zemlje odlučuje kroz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna, bez da nam stranci kroje kapu.

"Mi imamo hrabrosti i odlučnosti da preuzmemo odgovornost. Naše politike provodimo kroz legalno i legitimno izabrane institucije, jer su nam građani Srpske dali povjerenje za to na demokratskim izborima", rekao je Košarac.

Košarac je upitao nije li licemjerno od Еvrope da poziva BiH na viši stepen vladavine prava, dok istovremeno ćuti na montirani sudski postupak i politički progon legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpke Milorada Dodika?

"Je li vladavina prava kada jedan stranac, nelegitimni i lažni visoki predstavnik, nametne zakon, po kojem neustavne institucije sude legalnom i legitimnom predsjedniku?", upitao je Košarac.

On je rekao da to nije praksa u demokratskim zemljama, koje teže članstvu u ЕU, već da su to odlike kolonije, tiranije i diktature.

"Ne želimo i nećemo biti dio toga. Razumijemo partnerstvo i želimo ravnopravan odnos sa ЕU. Dosta je diktata!", jasan je Košarac.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film: 16 blokova (12+) (R)

    '' Film: 16 blokova (12+) (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (R) (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (r)