Ministar u Savjeru ministara

Košarac: Konaković vodi otvorenu borbu protiv Srpske, implementira političke zadatke Marfija i ЕU

  • Izvor: ATV
  • 14.11.2023. 16:07

Elmedin Konaković, ministar inostranih poslova BiH, vodi otvorenu borba protiv Srpske i njenog rukovodstva. On implementira narativ i političke zadatke američkog ambasadora Majkla Marfija i Delegacije ЕU, smatra Staša Košarac, ministar trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Cilj im je, kako kaže Košarac, da iznose neistine na račun Srpske, predsjednika Srpske Milorada Dodika, života građana i načina funkcionisanja institucija.

„Konaković postupa po instrukcijama američkog ambasadora, a priča o političkoj kredibilnosti i nekome spočitava kukavičluk?! Najveći kukavičluk je da pričaš priču koju ti nametne ambasador SAD, bez ičega autentičnog. On se trudi da se pokaže kao prvi evropejac u BiH. Ushićen je ЕU i Mapom rasta, ali ne znam zaista na čemu bazira svoj optimizam. Želi u ЕU, a koči implementaciju 14 prioriteta integralno, kako je to Srpska od starta predlagala, uključujući odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a. Da su odmah prihvatili ono što Srpska zagovara, BiH bi već otvorila pregovore sa ЕU“, izjavio je Košarac.

Dodik poručio Konakoviću: Krajnje je vrijeme da se uozbiljiš

Dodik poručio Konakoviću: Krajnje je vrijeme da se uozbiljiš

On kaže da nam je ЕU važan spoljnotrgovinski partner, ali nas često politički uslovljava. Domaća privreda često je taoc ЕU, koja primarno vodi računa o interesima svojih proozvođača. 

„Ima li Dino hrabrosti da otvorimo pitanje revizije SSP-a kako bismo zaštitili naše primarne proizvođače? O tome on ne priča. Ne priča ni o tome koliko uvoz iz ЕU guši naše proizvođače i kakve su refleksije po domaći privredni sektor. Zašto aplaudirati nečemu što je interes ЕU, a ne naš?“, istakao je ministar u Savjetu ministara.

Dalje, navodi, da je BiH potpisala ugovore o slobodnoj trgovini sa Еvroazijskom carinskom unijom, Kinom i drugim zemljama, bilans razmjene bio bi mnogo bolji. 

Bursać: Pokidana linija između MIP-a i Predsjedništva

Bursać: Pokidana linija između MIP-a i Predsjedništva

"O tome se ćuti i pokušavaju se zaustaviti bilo kakve inicijative o slobodnoj trgovini, jer zaboga "šta će reći ЕU". To pokazuje da su marionete u rukama ЕU i SAD. Da je otvoreno razgovarao sa privrednicima iz FBiH, znao bi da je njihov interes otvaranje novih tržišta i regionalno povezivanje.  Ne znam zašto ima potrebu da se miješa u unutrašnja pitanja u Srpskoj. Neka pospremi svoje dvorište, počev od opštine Centar, KS i FBiH. Neka se detaljno posveti statusu rudara, zdravstvenih i prosvjetnih radnika. Mnogo je problema, pa neka zavrne rukave i prione na posao. Za njega je Srpska inostranstvo. No, kako da se zamjeri svojim mentorima u SAD i ЕU? A onda, što je u najveći paradoks, iza zatvorenih vrata moli...“, rekao je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera