Sarajevo

Košarac: Konaković krši Ustav

  • Izvor: SRNA
  • 11.06.2024. 15:39

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Еlmedin Konaković prekršio Ustav jer je protestnu notu dostavio vlastima Crne Gore mimo Predsjedništva BiH, jedinog organa koji definiše spoljnu politiku BiH.

"Konaković nema prava na to, i on ovaj način krši Ustav. Jedini organ koji definiše spoljnu politiku BiH je Predsjedništvo BiH, a Savjet ministara je organ koji sprovodi odluke", rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da Predsjedništvo BiH to nije razmatralo, niti je donijelo ikakav stav.

"Konaković to radi samoinicijativno na floskuli koju pokušavaju u kontinuitetu da nametnu diplomatsko-konzularnim mrežama - da jedan Bošnjak može da govori u ime BiH. To je nemoguće, možemo govoriti o stavovima BiH samo ako su doneseni konsenzusom Srba, Hrvata i Bošnjaka", rekao je Košarac.

Nevin u zatvoru proveo 37 godina, konačno izašao na slobodu

Nevin u zatvoru proveo 37 godina, konačno izašao na slobodu

On je istakao da svaki put kada Konaković napiše protestnu notu, a da ona nije rezultat spoljne politike Predsjedništva BiH i nije usaglašena na ovom organu, predstavnici Republike Srpske će informisati te zemlje i njihova rukovodstva da to nije zvaničan stav BiH, već pojedinca.

"Ne znam koga predstavlja Konaković. Ne dozvoljavamo bilo kakvu zloupotrebu", poručio je Košarac.

On je naglasio da je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno govorio o položaju srpskog naroda i da nikoga nije vrijeđao.

"Nije imao nikakvu negativnu retoriku, ali u Sarajevu su puni frustracija na ono što legitimno i ustavno žele da rade Republika Srpska i Srbija", rekao je Košarac.

Višković: 9. januar ostaje Dan Republike Srpske

Višković: 9. januar ostaje Dan Republike Srpske

Konaković je juče uputio protestnu notu Crnoj Gori jer mu je zasmetalo što je predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić rekao da je Svesrpski sabor skup dvije države.

Pratite nas i putem Vibera