Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: FAO da aktivnije prisutupi projektima iz Srpske

  • Izvor: SRNA
  • 04.05.2022. 14:31

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da nije zadovoljan načinom na koji se međunarodne finansijske organizacije odnose prema projektima iz Republike Srpske, te istakao da je tokom današnjeg sastanka u Zvorniku od predstavnika FAO tražio da aktivnije pristupe projektima iz Srpske.

"Veliki je disbalans iz međunarodnih finansijskih organizacija u BiH koje podržavaju projekte iz Federacije BiH (FBiH), a ne podržavaju projekte iz Republike Srpske", rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih zajednica i FAO, koji je održan u okviru projekta "Podrška planiranju poljoprivrede i ruralnog razvoja".

Istakavši da je to nedopustivo, jer Republika Srpska ima potencijal i adekvatne politike, Košarac je naveo da je zato tražio od predstavnika FAO, kao i mnogih međunarodnih finansijskih i drugih organizacija da aktivnije pristupe projektima iz Srpske.

On je naglasio da se, naravno, neće zaboraviti ni projekti iz FBiH, ali da moraju biti vidljiviji upravo u onim sredinama gdje je manja intenzivna poljoprivreda i gdje postoje projekti ruralnog razvoja gradova i opština iz Republike Srpske.

Košarac je rekao da je veoma bitno u svim lokalnim zajednicama afirmisati potrebu strateškog pristupa, odnosno izradi strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, a u nekim sredinama i trurizma, te istakao da je u komunikaciji sa ministrima i Vladom Republike Srpske naglašeno da svi nivou vlasti u tom pogledu treba da budu veoma aktivni.

"Sa tog aspekta mi smo oko 15 lokalnih zajednica iz Republike Srpske uključili u projekat izrade strategije, iz kojih će proizaći određeni akcioni planovi koji će biti podržani ili u finansijskom ili nekom drugom smislu, jer smatramo da za to imamo kapacitete u Srpskoj i da je to dio lokalnih politika", istakao je Košarac.

On je rekao da je tokom sastanka, cijeneći kredibilnost FAO organizacije, zagovarano da se cjelovito posmatra i razvoj nacionalnih parkova, kojih je četiri u BiH.

"Vrlo brzo ćemo imati sastanak sa rukovodstvima nacionalnih parkova da vidimo kako možemo i taj dio resursa da koristimo na adekvatan način, jer je i to važno bogatstvo Republike Srpske i FBiH", ukazao je Košarac.

On je podsjetio da je zatečena situaciju u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH bila potpuno anemična i da je procijenjeno da je veoma važno probuditi tu oblast iz resornog ministarstva i u skladu sa svojim nadležnostima komunicirati sa međunarodnim finansijskim organizacijama.

Koordinator u FAO Vlado Pijunović naveo je da je održan sastanak sa predstavnicima sedam opština koje su ušle u projekat ruralnog razvoja, za koje se rade strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Taj projekat ide svojim tokom. Dogovarano je da se vidi šta se, osim njega, još može uraditi za te lokalne zajednice", rekao je Pijunović i dodao da je definisano nekoliko prioriteta i pravci daljih aktivnosti.

Pijunović je napomenuo da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa tražilo da se uradi konkretan plan do juna, nakon čega će se krenuti u realizaciju tih projekata.

Jedan od njih je, kako je naveo, da grad Zvornik uđe u projekat izrade strategije za klimatske finansije, koji će biti među prvima u BiH sa tom strategijom.

"U principu, naš zadatak će biti da, nakon završetka strategija, definišemo i odredimo projektne prioritete kako bi se krenulo u realizaciju nekih projekata i grantova određenim za opštine", pojasnio je Pijunović.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da taj grad, zajedno sa opštinom Osmaci, priprema strategiju ruralnog razvoja, budući da su te dvije lokalne zajednice grografski naslonjene jedna na drugu.

"Razgovarali smo o izradi strategije i o razvoju turizma u lokalnim zajednicama, gdje se tapka mjestu. Očekujemo podršku i Ministarstva, kao i FAO, prije svega, u realizaciji stretegije, a poslije i konkretnih projekata za sve lokalne zajednice čiji su predstavnici danas bili na sastanku", rekao je Stevanović.

On je naglasio da je veoma značajno imati strategiju razvoja za apliciranje u nekim budućim projektima i zahvalio svima koji su prisutvovali.

Na sastanku su bili predstvanici lokalnih vlasti iz Zvornika, Rudog, Foče, Višegrade, Gacka, Rogatice i Osmaka. 


Tagovi:
  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Serija: Mućke (12+) (R)

    '''Serija: Mućke (12+) (R)