Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: ЕU satelit spoljne politike SAD

  • Izvor: SRNA
  • 16.12.2023. 17:44

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac izjavio je da je ЕU odlukom da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom pokazala licemjernu politiku prema BiH i da je satelit spoljne politike SAD.

"Еvropa je ponovo pokazala licemjernu politiku prema BiH. Odluka da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa BiH, u funkciji je isključivo geopolitičkih interesa, a ne stvaranja stabilne ЕU i poštovanja vlastitih principa. ЕU je satelit spoljne politike SAD", istakao je Košarac.

On je naveo da slučaj Ukrajine i Moldavije, ali i ranije Bugarske i Rumunije, dokazuje da ЕU ne drži do sopstvenih standarda i ispunjavanja određenih uslova za članstvo.

Košarac je ukazao da je to uostalom bio slučaj i sa BiH, jer su uvjeravali da će OHR biti zatvoren, a stranci otići iz Ustavnog suda, kada zemlja dobije status kandidata.

Uzavrelo u SDS: Savić i Perić pitaju se zašto ih gradonačelnik Bijeljine napada

Uzavrelo u SDS: Savić i Perić pitaju se zašto ih gradonačelnik Bijeljine napada

BiH, kaže on, danas ima kandidatski status, a gorući problem prisustva stranaca u institucijama nije riješen, niti je OHR zatvoren.

"Onda su pred nas postavili 14 prioriteta. Srpska je dala saglasnost i rekla da je za njihovu implementaciju odmah i integralno. Sve što je urađeno na ЕU putu, ostvareno je zahvaljujući podršci Republike Srpske i njenih predstavnika na zajedničkom nivou", podsjetio je Košarac.

Međutim, istakao je, to ЕU nije dovoljno, ona ne odustaje od političkih uslovljavanja, navodeći da takva politika nije dugoročno održiva.

"Mi želimo ravnopravno partnerstvo sa ЕU, a ne da budemo podanici i bespogovorno prihvatamo sve njene uslove, nadajući se da ćemo postati dio ЕU porodice. Mi smo za primjenu evropskih standarda, koji znače bolje uslove za život svakog čovjeka i unapređuju privredni ambijent. Nećemo dozvoliti da na tom putu bude ugrožena ustavna pozicija Republike Srpske, niti da joj budu oduzeta Dejtonom zagarantovana prava", naveo je Košarac na Instagramu.

"Gdje je ažurnost Suda BiH za nedjela učinjena nad Srbima, kojem su Bošnjaku sudili na Bajram"

Umjesto da insistira na rješenjima koja su plod dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda u dejtonskoj BiH, Košarac kaže da ЕU i dalje podržava i nameće tutorstvo nelegitimnog Kristijana Šmita, dok u međuvremenu maže oči ispunjavanjem nekih uslova.

"I kada ispunimo svih 14 prioriteta, opravdano je postaviti pitanje da li će pred nama biti ponovo dodatni uslovi, kriterijumi i slično. Koliko je ЕU iskrena u tom procesu? Da li će istinski podržati napore svih nivoa vlasti u BiH ili će opet naći neki izgovor, dajući prednost geopolitičkim okolnostima i interesima SAD-a, umjesto vlastitim pravilima, principima, vrijednostima i konačnici sopstvenoj politici", upitao je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: