Predsjednik stranke Narod i pravda

Konaković: Nije postignut dogovor o finalnim rješenjima, postoji interes za nastavak

  • Izvor: SRNA
  • 26.10.2023. 13:39

Predsjednik stranke Narod i pravda Еlmedin Konaković rekao je danas da bi veliki paket podrške ЕU bio značajan za BiH i da vjeruje da među liderima vladajućih stranaka na nivou BiH ima dovoljno interesa za nastavak dogovora.

Konaković je ocijenio da je današnji sastanak lidera političkih partija u vlasti bio težek i da nije postignut dogovor o finalnim rješenjima.

"Nismo uspjeli naći rješenje za dogovor o sudovima. Mislim da će danas poslanici pokušati sa ministrom pravde (u Savjetu ministara Davorom) Bunozom definisati pitanje nadležnosti, koje je za nas krucijalno i pitanje sjedišta o kojima nemamo identičan stav", rekao je Konaković novinarima nakon sastanaka parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

On je dodao da to nema veze sa odnosom prema Banjaluci, nego da je isključivo pitanje praktičnosti.

Dodik: Nema dogovor oko Zakona o Sudu BiH

Dodik: Nema dogovor oko Zakona o Sudu BiH

"Mislim da još ima dovoljno interesa zbog kojih bi trebalo da nastavimo kontinuitet dogovora koji do sada nisu viđeni. Kolege iz Republike Srpske imaju stav da ako nema jednog zakona, onda nema ni drugog", rekao je Konaković.

Iako o evropskim zakonima nije postignut dogovor, Konaković je rekao da će na sjednici Savjeta ministara danas biti drugi zakoni koji će naći svoje mjesto u izvještaju ЕU.

Konaković i dodao da je simbolički bilo važno da predsjednika Еvropske komisije Ursulu Fon der Lajen dočekaju sa još dva ili tri dokumenta.

Dodik: ЕU će se prije raspasti nego što će Bih postati član

Dodik: ЕU će se prije raspasti nego što će Bih postati član

On je naveo da aktuelni saziv Savjeta ministara nije do sada bio u situaciji da je njegov rad stao jer se lideri koalicije nisu uspjeli dogovoriti o nečemu.

Konaković je rekao da su do sada pravljeni kompromisi koji su vrijedili, iako su oni nekada dovodili do gubitka političkih poena.

On je rekao da ga ohrabruje to što bez obzira na sve razlike lideri vladajuće koalicije iznova razgovaraju.

"Projekte u BiH ne bismo smjeli bokirati jer svaki donosi korist BiH", poručio je Konaković.


Pratite nas i putem Vibera