Istražujemo

Koliko košta rad OHR-a u BiH?

  • Izvor: ATV
  • 27.02.2023. 19:07

Rad OHR-a u BiH godišnje košta gotovo 5.328.000 evra! U kancelarijama koje su odavno trebale da budu zatvorene radi oko 20 stranih državljana i 75 službenika iz BiH.

Radna mjesta nisu tajna, ali plata Kristijana Šmita jeste. Iz OHR na to koliko zarađuje, nema odgovora.

Nezavnično, radi se o nekoliko desetina hiljada maraka, o kojima građani u BiH mogu samo da sanjaju. Nijemac, kako nezvanično saznajemo, naslijedio je lično obezbjeđenje svog prethodnika.

Iz budžeta BiH plaćaju se policijski službenici koji štite zgradu, ali i mjesto gdje Šmit stanuje. 

"Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH vrše vanjsko osiguranje zgrade OHR-a, takođe, pripadnici Direkcije vrše i vanjsko osiguranje mjesta prebivališta Kristijana Šmita, u Sarajevu", navode iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Saznajemo, da nekoliko policijaca čuva Šmita. A obezbjeđenje je pojačano kada zasijeda Savjet za implementaciju mira.

Njemački turista, kako Šmita nazivaju u Srpskoj, živi u Sarajevu, ali ne gdje i njegovi prethodnici. Nezvanično, živi u Starom gradu.

OHR je svojim djelovanjem, BiH nanio više štete nego koristi. 

"Sve može da bude dostupno javnosti osim primanja visokog predstavnika. To je nakaradno. Smiješno je da čovjek sebe naziva visokim predstavnikom poslije kraha njegove politike u zemlji iz koje dolazi", kaže Dragan Čavić, bivši predsjednik Republike Srpske.

"Jedino mjesto gdje se narodi ne trebaju dogovarati, nego neko može u njihovo ime da nameće, je Sud BiH i OHR. I to su generatori kriza. To su institucije koje ne daju narodima da se dogovore", dodao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Milioni i milioni maraka iz stranih zemalja do sada su utrošeni na rad OHR-a. Stranci koji su dirigovali narodima u BiH, za to su bili i više nego dobro plaćeni.

Ranije je objavljeno da su pojedini visoki predstavnici imali platu kao američki predsjednik. Oni koji su završili svoju misiju, iza sebe su ostavili sankcije, smjene i nemire. Neki od njih nakon svog mandata poručili su da bi OHR trebalo zatvoriti.

To ne misli Krisitijan Šmit, kojem sigurno ne smetaju visoke cifre na ručunu. Pa čak i kada je predmet ismijavanja sedme sile u zemlji iz koje dolazi.

Tagovi: