Poslanik

Kojić za ATV: "Trojka“ po svoje mišljenje ide u američku ambasadu

  • 25.01.2024. 16:50

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milorad Kojić rekao je da je očigledno da je "Trojka“ nedosljedna kada treba da iskažu svoje mišljenje u određenim procesima, kao što je Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH, Ustavnom sudu - sve ono što je dogovoreno u Laktašima.

"Očigledno da oni poslije svakog sastanak treba da idu po svoje mišljenje u američku ambasadu i da to mišljenje eventualno promijene a najčešće ga i promijene. Ono što jeste indikativno je to da je američka ambasada izdala saopštenje nakon što je lider HDZ-a Dragan Čović, po dogovoru iz Laktaša, dostavio prijedlog zakona koji se tiče izbora hrvatskog člana Predsjedništva. Oni su se odmah oglasili i rekli da nema izmjene Izbornog zakona dok se ne izmijeni Ustav“, rekao je Kojić za ATV.

Kojić je dodao da su po svoje mišljenje išli u američku ambasadu. 

"Konaković je nakon toga najavio sastanak svih parlamentarnih partija u ponedjeljka koji se odnosi na potencijalu izmjenu Ustava a sve u veza sa izmjenama Izbornog zakona i taj dogovor koji je bio u Laktašima“, rekao je Kojić.

Kojić je naglasio da ono što je za SNSD nedopustivo jeste da se ulazi u bilo kakve izmjene Ustava a samim tim i stvaranje neke nove dejtonske strukture.

"Nama je jasna namjera američke ambasade a i bošnjačkih političara da pokušavaju kroz određene procese pridruživanja Еvropskoj uniji i onog što je neophodno da se ispuni da pokušaju kroz tu priču progurati priču o izmjeni Ustava i potpunosti razgradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma i stvaranja nekih novih odnosa i novog uređenja BiH“, naglasio je Kojić.

Kojić je dodao da je činjenica da je, sve što je neophodno ispuniti kako bi se otvorila mogućnost ulaska u ЕU, u skladu sa dejtonskom BiH.

"Problematično je da ovdje kreiraju odnose i zakonodavstvo i neki novi ustavno-pravni poredak neke ambasade. Ne postoji ni jedna zemlja u kojoj bilo koja ambasada utiče na ustavno-pravni poredak ili da sugeriše izmjene određenih propisa. BiH je poligon američke ambasade u kojem sve svoje frustracije, koje ne provode u sukobu Ukrajine i Rusije, pokušavaju, uz pomoć Bošnjaka, da iskale na BiH. Mi iz Republike Srpske sigurno to nećemo dozvoliti“, poručio je Kojić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: