SNSD

Kojić: Sumnjamo da su predstavnici 'trojke' nakon sastanka u Laktašima išli u strane ambasade

  • Izvor: ATV
  • 20.01.2024. 13:21

Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da opravdano sumnjaju da su predstavnici 'trojke'' nakon sastanka u Laktašima išli na konsultacije u strane ambasade, pa su njihovi lideri dan nakon sastanka govorili da tu ništa, u stvari, nije dogovreno.

Kojić kaže da se lideri stranaka iz vlasti na nivou BiH nisu dogovorili oko Suda BiH, odnosno sjedišta Apelacionog odjeljenja, ali po drugim pitanjima, kao što su Izborni zakon, izbor sudija u Ustavnom sudu, postoji i može da postoji opredjeljenje političkih aktera ili partija koje su na vlasti na nivou BiH da se dogovore oko ključnih tema.

„Ono što jeste problematično da već drugi dan imamo izjavu Konakovića koji kaže 'pa znate, nismo mi to potpisali'. Iz istorije smo naučili neke lekcije, kada je bio Kutiljerov plan, potpisan u martu 1992. godine, koji je mogao da spriječi ogromna stradanja naroda BiH. Onda je Alija Izetbegović nakon sastanka sa američkim ambasadorom odustao i povukao svoj potpis. Postavljamo pitanje i sumnjamo da predstavnici 'trojke' nakon sastanka u Laktašima nisu išli na neke konsultacije u iste te ambasade, prije svega američke“, izjavio je Kojić za ATV.

Obavezno glasanje svih građana BiH, inače slijede kazne

Obavezno glasanje svih građana BiH, inače slijede kazne

Očigledno je da se obavljaju neke konsultacije u ambasadama i Bošnjacima to nije ništa novo, rekao je Kojić.

„Da kažu znate jesmo se mi to dogovorili, ali danas to više ne važi. Ili nismo na taj način pričali, kao što Konaković kaže da je to nekakav okvir. To što je dogovoreno daje jednu dobru nadu da se lideri mogu dogovoriti i da BiH može bez stranog intervencionizma krenuti dalje u dogovor i oko Izbornog zakona i oko suda, i Ustavnog suda, svih ključnih pitanja o kojima treba da se razgovora i koja trebaju u parlamentarnoj proceduri, kroz zakonska rješenja da budu usvojena“, izjavio je Kojić.

ATV u posjedu dokumenta: Ovo su dogovorili SNSD, HDZ BiH i

ATV u posjedu dokumenta: Ovo su dogovorili SNSD, HDZ BiH i "trojka"

Podsjetimo, ATV je juče objavio dokument u kojem se navodi šta je sve dogovoreno na sastanku lidera stranaka na nivou BiH, koji je održan u četvrtak u Laktašima. Ove informacije su objavili i drugi mediji.

Međutim, nedugo nakon toga, predsjednik stranke Narod i pravda Еlmedin Konaković je na jednoj sarajevskoj televiziji izjavio „kako dokumenti koji su se pojavili u medijima vezani za dogovor političkih lidera ne predstavljaju zajednički stav nego samo promišljanja koja nisu prihvaćena.“

"Ono što se pojavilo u medijima je jedna strana, nema našeg potpisa, potpisa predsjednika stranaka", kazao je Konaković.

Pratite nas i putem Vibera