Poslanik SNSD-a u PD PS BiH

Kojić: Strika je devedesetih sudio Srbima u montiranim procesima, a danas će predsjedniku Republike

  • Izvor: ATV
  • 17.10.2023. 15:45

Poslanik SNSD-a u PD PS BiH Milorad Kojić kaže za ATV da je Mirsad Strika tokom devedesetih godina sudio Srbima u montiranim procesima, a danas će suditi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

"Kako smo vidjeli da je navodno CMS sistem dodijelio predmet Mirsadu Striki. Kažem navodno jer sve što se dešava u Sudu i Tužilaštvu ništa nije slučajno, tako i ovaj slučaj kada je u pitanju Strika. To je jedan od ratnih kadrova protiv kojeg sam ja kao direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica još 2017. godine podnio prijavu VSTS-u u smislu ne postojanja mogućnosti da se obezbijedi osnovni postulat nosioca pravosudne funkcije, a to je da svoju funkciju obavlja odgovorno, savjesno i nepristrasno. Smatrali smo tada, a i sada, da ti ratni kadrovi, a on je između ostalog bio sudija Okružnog vojnog suda u Zenici kao i u Sarajevu, jasno je iz izvještaja iz izjava da je učestvovao u montiranim procesima protvi Srba koji su završavali u zatvorima i logorima", kaže Kojić.

Strika je devedesetih učestvovao u montiranim procesima, a izjave svjedoka su zabilježene i u Haškom tribunalu, kaže Kojić.

"Jasno nam je da je njegova uloga i zadatak da učestvuje u montiranom procesu, a to je proces protiv Dodika i Lukića".

Ta optužnica nije smjela prvo biti optužnica, a kasnije ni biti potvrđena od strane sudije za saslušanje koja je bila Jasmina Ćosić Dedović, poručuje Kojić.

"Nije slučajno Jasmina Ćosić Dedović bila sudija za prethodno saslušanje, i nije slučajno ratni kadar sudija Mirsad Strika dodijeljen da bude sudija pojedinac u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske. Strika je učestvovao u montiranim procesima protiv Srba u Zenici i Sarajevu za šta postoje dokumenta. Danas ponovo učestvuje u montiranom procesu protiv Srpske i srpskog naroda i protiv funkcije predsjednika Republike koju obavlja Milorad Dodik".

Kojić ističe da je i po njihovoj prijavi VSTS negativno odgovorio jer nije htio skloniti te kadrove sa pravosudnih funkcija.

"Upravo s namjerom da imaju kadrove koji će učestvovati u montiranim procesima. Sudio je u montiranim procesima protiv Srba devedesetih godina, a danas sudi predsjedniku Republike Srpske", kaže Kojić.

On napominje da je juče bilo vidljivo da Sud nije dopustio odbrani predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da učestvuje u ovom montiranom procesu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.