Skupština Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca

Kojić: Do kada će sud bih kriti i amnestirati ratne zločince?

  • Izvor: SRNA
  • 15.03.2023. 14:18

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je Srni da Sud BiH i dalje ne daje informacije dokle se stiglo sa potragom i izručenjem ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina iz inostranstva na odsluženje sramno male kazne za sve ono za šta je kriv.

"Isti taj Sud BiH je Mahmuljina amnestirao odgovornosti za zločine nad 56 pripadnika Prnjavorske brigade na Ozrenu na koti Podcjelovo", podsjetio je Kojić.

On je rekao da su od prvog dana suđenja Mahmuljinu, Sud BiH, ali i Tužilaštvo BiH očigledno pravili propuste koji su na kraju rezultirali time da ovaj zločinac izbjegne odsluženje kazne.

"Ponovo ću ponoviti i slučaj Kemala Mehmedovića koji je po našim informacijama u Austriji, a za vrijeme rata je zarađivao tako što je Naseru Oriću donosio odsječene srpske glave", istakao je Kojić.

On je napomenuo da je nedopustivo da se pojedina suđenja pred Sudom BiH odugovlače mjesecima i godinama, poput suđenja Ejupu Ganiću i drugima čije žrtve na pravdu čekaju više od tri decenije.

Kojić je poručio, u ime Republičke organizacije porodica koje predstavlja, da od Suda traže da im što prije odgovori dokle se stiglo sa potragom za ovim zločincima, i napomenuo da će u suprotnom radikalizovati svoje vidove borbe, jer neće više da trpe i čekaju.

"Svaki dan nam umiru svi oni koji mogu svjedočiti, majke koje žele da dočekaju pravdu. Dosta je više ponižavanja srpskih žrtava, ponižavanja porodica poginulih, porodica nestalih, imamo pravo na pravdu na istinu", naglasio je Kojić.

On je poručio da porodice nikada neće odustati od prava na pravdu, pa makar ta borba trajala dok god postoji i posljednji Srbin.

"Za domovinu Republiku Srpsku živote su dali naši najmiliji. Zbog toga nećemo dozvoliti da oni koji su ubijali naše srodnike na najmonstruoznije načine danas budu slobodni ljudi, da putuju po svijetu, obavljaju visoke funkcije", poručio je Kojić.