Šta radi SIPA

Ko koči istragu protiv Šmita?

  • Izvor: ATV
  • 08.11.2023. 19:15

Ko šta radi SIPA čeka dodatne informacije u vezi Kristijana Šmita. U ovoj agenciji očigledno nikako da se probude iako već dvije godine nisu uradili ništa od kada je njemački državljanin došao u BiH. Iako su se juče oglasili iz Službe za poslove sa strancima i jasno poručili da Šmit nije visoki predstavnik, direktor SIPA Darko Ćulum još se ne javlja.

Iz Agencije odgovaraju saopštenjem u kojem tvrde da čekaju odgovore Ministarstva spoljnih poslova i Granične policije BiH. 

"Nakon što zaprimimo sve tražene odgovore, izvještaje i dokumentaciju u vezi statusa Kristijana Šmita, a posebno odgovore na pitanje kada i kako mu je dodijeljen diplomatski status, na bazi koje dokumentacije, po kojem pravnom osnovu, odnosno na osnovu kojih zakona i podzakonskih akata, ko je dodijelio takav status iako je poznato da nije imenovan adekvatnom odlukom Savjeta bezbjednosti UN-a, SIPA će na bazi analize svih odgovora i dokumentacije i utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno postojanja propusta i eventualne krivične odgovornosti, podnijeti odgovarajući izvještaj Tužilaštvu“, naveli su u saopštenju.

Malo koga ne čudi zašto SIPA treba toliko drugo da se oglasi. Oni treba da znaju da moraju sprovoditi istražne radnje u slučaju Kristijana Šmita, jasan je Milorad Kojić. Na osnovu svih informacija koje su im već dostupne potrebno je preduzeti sve u cilju donošenja konačne odluke, kaže Kojić, pa kakva god ta odluka bila.

"Ne prejudicirajući da možda ne rade nešto po tom predmetu i u tom slučaju ali imali smo u praksi u ranijem periodu da se oni oglase u smislu da kažu da se sprovode istražne radnje u okviru njihove nadležnosti i da mimo toga ne mogu davati nikakve informacije“, kaže poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić. 

Upravo na te informacije čeka se sedmicama. Tužilaštvu je ministar bezbjednosti predao sve dokaze o nelegalnom boravku Kristijana Šmita. Kako je ušao u BiH i na osnovu verbalne note dobio zeleno svjetlo pitanja su na koja još nema odgovora. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: