Za predsjedavajuću predložena Borjana Krišto

Ko će u Savjet ministara BiH?

  • Izvor: ATV
  • 08.12.2022. 19:11

Borjanu Krišto iz HDZ-a na mjestu predsjedavajuće Savjeta ministara, podržava i Komisija za pripremu izbora tog tijela. Njeno ime otišlo je i na adresu Predsjedništva BiH. To znači da bi i Savjet ministara mogao da bude formiran do kraja godine. Kockice su se posložile brže nego ikad. Možda zato što u toj priči više nema SDA.

"Važno je reći da je prijedlog za predsjedavajuću Savjeta ministara Borjana Krišto već otišao u Predsjedništvo BiH. I tamo opet teku određeni rokovi koji se tiču tog prijedloga. Čim taj prijedlog dođe do ovog doma unutar tri dana naša je poslovnička obaveza a svakako ćemo je izvršiti i prije ta tri dana, da povjerenstvo uradi svoj dio posla koji se tiče predsjedavajućeg Savjeta ministara", kaže predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH Predrag Kožul.

Nakon što su HDZ i Osmorka betonirali dogovor, u narednim danima će pregovarati i sa SNSD-om. U Savjetu ministara, Srbi će najvjerovatnije imati tri ministra. 

Prema našim nezvaničnim saznanjima, Staša Košarac mogao bi da ostane Ministar trgovine i ekonomskih odnosa. U ovom mandatu Srbi će dobiti resor finasija, u koji će, nezvanično, Zoran Tegeltija. Komunikacije i transport ili resor odbrane, biće treća srpska pozicija. Kako saznajemo, tu bi mogao Nedeljko Ćorić, dosadašnji ministar saobraćaja u Vladi Srpske. 

"Ono što je ohrabrujuće jeste da svi ovi razgovori i pregovori čiji smo svjedoci u prethodnih nekoliko dana da bi po prvi put u postodejtosnkoj Bosni i Hercegovini, moglo da se desi da zajedničke institucije budu servis a ne prepreka za realizaciju mnogobrojnih projekata kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH i Brčko Distriktu. Svakako sačekaćemo finalni dogovor između lidera SNSD-a i naših potencijalnih partnera", poručuje zamjenik predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH Sanja Vulić.

To što se vlast brzo formira, i što će tako i budžet biti usvojen ranije, nekima nije po volji. SDS-ovcima, otkada nisu u vlasti, smeta mir u zajedničkim institucijama.

"Da živimo u normalnoj državi ovo bi sve bilo normalno, a pošto mi živimo u nenormalnoj državi ovdje ništa nije normalno. A nije normalna neka naprasna ljubav već viđeno koalicionih partnera koji će participirati u vlasti, po ovom što smo danas vidjeli. A to je HDZ, SNSD, SDP i trojka, odnosno osmorka", rekao je član Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH iz SDS-a Darko Babalj.

Razgovori između glavnih aktera uslijediće narednih dana. SNSD će pregovarati prvo sa Osmorkom, a zatim sa HDZ-om. Čeka se da Predsjendištvo BiH završi proceduru oko predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

"Prvo da Predsjedništvo utvrdi prijedlog za kandidata pa da ponovo vrati toj Komisiji da Komisija dostavi na provjere kako to ide kod ovih nadležnih. Sve su to nešto iskomplikovali. Tako da ne mogu da kažem kada, ali svakako će to biti brže nego u nekoliko zadnjih mandata", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na ministarska mjesta, prema našim saznanjima ciljaju i SNSD-ovi koalicioni partneri. Koji dio kolača na zajedničkom nivou će dobiti, biće jasnije i nakon što se formira Vlada Republike Srpske.