Bivši sudija Ustavnog suda BiH

Knežević: Vlada FBiH više od 15 godina ne sprovodi odluku o vojnim stanovima

  • Izvor: SRNA
  • 05.09.2024. 10:15

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević izjavio je da Vlada Federacije BiH (FBiH) duže od 15 godina ne sprovodi odluku Ustavnog suda o takozvanim vojnim stanovima i da je licemjerno pitati zašto neki drugi ne sprovode odluke ovog suda.

Knežević je rekao da su se do sada u FBiH promijenile tri ili četiri vlade i saziva parlamenta, ali da odluka Ustavnog suda o vojnim stanovima nije sprovedena.

"Onda bi bilo licemjerno pitati zašto i neki drugi ne sprovode (odluke)", rekao je Knežević za sarajevsko "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, u BiH se ne poštuju odluke Ustavnog suda tamo gdje kome odgovara da tako postupa, i to sa više ili manje licemjerja.

Ponovo se aktivirao požar na Majevici

Ponovo se aktivirao požar na Majevici

Govoreći o nedavno predstavljenoj publikaciji "Analiza prakse tužilaštava u BiH u predmetima organizovanog kriminala i korupcije" čiji je urednik, Knežević je naveo da su prvi put rad tužilaca ocjenjivali tužioci i da je fokus bio na negativne ili nepotpune radnje koje dovode do nedovoljnog tužilačkog ili potpunog procesnog neuspjeha.

"Analiza je ukazala i na sistemske probleme, ali i nesnalaženje u korištenju aktivnosti drugih institucija koje mogu i treba da budu bitan saradnik tužilaštva u ovim predmetima - recimo plan istrage, finansijska istraga, saradnja sa poreskim institucijama, finansijska forenzika i slično", napomenuo je Knežević.

Publikaciju "Analiza prakse tužilaštava u BiH u predmetima organizovanog kriminala i korupcije" predstavili su Ustavni sud BiH i AIRЕ centar, uz podršku Vlade Velike Britanije.

Pratite nas i putem Vibera