Ministar unutrašnjih poslova

Karan: Izjava Heleza pravi nemjerljivu štetu BiH

  • Izvor: SRNA
  • 29.11.2023. 17:19

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je tvrdnja ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o postojanju paravojnih kampova u Republici Srpskoj opasna sa političkog i bezbjednosnog aspekta i da pravi nemjerljivu štetu BiH.

Karan je istakao da Helezova izjava pravi nemjerljivu štetu BiH jer pruža podršku radikalnim elementima koji postoje u FBiH.

"Izjava ministra Heleza, nije nemušta, vrlo je opasna i dio je sinhronizovane akcije pokušaja prebacivanja odgovornosti i nestabilnosti na Republiku Srpsku", rekao je Karan za Radio Republike Srpske.

Govoreći o paradžematima u FBiH, čije postojanje predstavlja potencijalnu bezbjednosnu prijetnju, Karan je istakao da je većina njih, barem formalno, ušla pod okrilje Islamske vjerske zajednice, ali da najmanje 22 nisu.


Usvajanje budžeta u prvoj polovini decembra

Usvajanje budžeta u prvoj polovini decembra

Karan je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske operativno prati situaciju, te da jedan broj njih, skriven iza nekih kulturnih, vjerskih i umjetničkih društava, i dalje djeluje u širenju radikalnih ideja i mogu biti potencijalno žarište za izvođenje nekih ekstremnih akcija.

Osvrćući se na nelegalno djelovanje Kristijana Šmita u BiH, Karan je naglasio da Šmit ruši Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i njenu bezbjednost.

On je podsjetio da su svi visoki predstavnici u proteklih 28 godina napadali Dejtonski mirovni sporazum, težili unitarizaciji BiH i rušili njenu ustavnu strukturu BiH.

"Isto to radi i Šmit, koji je negacija suvereniteta i vlasti u BiH", rekao je Karan.

On je istakao da je najbolji primjer unitarizacije BiH pokušaj obilježavanja ZAVNOBIH-a u Republici Srpskoj.


Višković otkrio koliko će penzije biti povećane

Višković otkrio koliko će penzije biti povećane

Karan je poručio da je obilježavanje ZAVNOBIH-a rušenje koncepta Dejtona i rušenje Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je da je bezbjednosna situacija u Srpskoj zadovoljavajuća i da je povećan stepen rasvijetljenosti krivičnih djela.

Prema njegovim riječima, u opremanje MUP-a u proteklom periodu uloženo je 176 miliona KM.

Pratite nas i putem Vibera