Napravljena greška

Kanada se jasno ogradila od naciste, a Njemačka od Šmita?

  • Izvor: SRNA
  • 02.10.2023. 13:51

Kanada je napravila grešku, rečeno je Srni u Vladi te zemlje povodom odavanja počasti u kanadskom parlamentu nacističkom veteranu Jaroslavu Hunki.

- Napravljena je greška i predsjednik Donjeg doma parlamenta Kanade Еntoni Rota izvinio se za grešku i dao ostavku na svoju dužnost predsjednika - rekla je portparolka u Kancelariji za saradnju sa medijima Odjeljenja sa spoljna pitanja Vlade Kanade Šarlot Mekliod.

Mekliodova je podsjetila da je kanadski premijer Džastin Trudo opisao Rotin poziv nacisti Hunki da prisustvuje obraćanju u parlamentu kao "duboko sramotan" za Kanadu.

- Učešće Hunke bila je u potpunosti odgovornost bivšeg predsjednika Rote. Funkcije predsjednika Donjeg doma su nezavisne od kanadske Vlade. Kabinet premijera, Odjeljenje za svjetska pitanja Kanade i ukrajinska delegacija nisu unaprijed obaviješteni o pozivu ili odavanju počasti - naglasila je Mekliodova.

Prema njenim riječima, posvećenost Kanade borbi protiv rasizma, antisemitizma i svih ideologija mržnje je nepokolebljiva.

- Kanada se ponosno borila zajedno sa zemljama saveznicama u Drugom svjetskom ratu protiv nacizma i nastaviće da teži ka svijetu bez mržnje i tiranije - naglasila je Meklidova.

Ukrajinski veteran Jaroslav Hunka, koji se borio u redovima nacističke 14. SS grenadirske divizije "Vafen" tokom Drugog svjetskog rata, dobio je aplauz i ovacije kao da je heroj u parlamentu Kanade 22. septembra, tokom uvodnog obraćanja Rote, nakon kojeg se poslanicima obratio predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Nakon razotkrivanja Hunkine uloge u ozloglašenom SS-u, Rota je podnio ostavku.

TIŠINA OKO ŠMITOVOG ZALAGANjA ZA NACISTЕ

Za razliku od Kanade koja se nedvosmisleno ogradila od odavanja počasti nacisti, OHR, Njemačka i zemlje koje priznaju nelegalnog Kristijana Šmita nisu se ogradile od Šmita koji je 2007. godine kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa, a taj skandal je kasnije zataškan, piše Srna.

Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske objavio je iscrpan tekst o Šmitovom pokušaju da rehabilituje Moldersa, poznatu ličnost Trećeg rajha, kao i o Šmitovom članstvu u Kameradenkreises der Gebirgstruppe, što bi se moglo opisati kao "Krug pripadnika društva brdskih trupa", čiji je vođa bio nacistički SS general Hubert Lanc, koga se ova organizacija nije odrekla ni do danas.

ŠMIT NIJЕ ODGOVORIO NA POZIV JЕVRЕJSKЕ ZAJЕDNICЕ DA SЕ POMOLI ZA STRADALЕ JЕVRЕJЕ

Iz OHR-a nije odgovoreno na pitanje Srne da li će se Šmit odazvati na poziv predsjednika Jevrejske opštine Doboj Danijela Atijasa da, bez obzira na iskazanu ideološku sklonost, kao građanin posjeti Jevrejski kulturni centar sa sinagogom u Doboju i pomoli se za sve Jevreje stradale od nacističkog režima tokom Drugog svjetskog rata.

- Svako treba da se moli za mrtve bez obzira na vjersko ili nacionalno porijeklo žrtve - izjavio je ranije Atijas povodom objavljenih materijala CDPI o ideološkom diskursu Šmita okrenutom ka održavanju nacističkih tradicija Vermahta.

Atijas je rekao da, s obzirom na to da nema legitimitet visokog predstavnika, Šmit u svojstvu građanina, kao i svi drugi, može da oda počast za 89 nevino stradalih Jevreja Doboja čija imena se nalaze na Spomen-ploči jevrejskih žrtava fašističkog terora u periodu 1941-1942. godine.

ŠMIT MIMOILAZI I BRATUNAČKO GROBLjЕ

Srna je ukazala i na to da je Šmit prošao više puta pored bratunačkog groblja, koje ga je opominjalo da su tu sahranjene nevine srpske žrtve iz proteklog rata, ali da, ipak, nije izrazio želju da stane ispred Krsta u Bratuncu i pokloni sjenima 3.500 ubijenih Srba.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: