Stručnjak za međunarodne odnose

Kaluža: Sjednica Savjeta bezbjednosti pokazala besmisao funcije visokog predstavnika

  • Izvor: SRNA
  • 03.11.2023. 14:15

Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža izjavio je Srni da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN još jednom pokazala sav besmisao funkcije nelegitimnog takozvanog visokog predstavnika u BiH, kao i različit pristup politika ЕU u odnosu na SAD i Veliku Britaniju.

"Vidjelo se da podršku političkom, ustavnom i socijalnom inženjeringu u Sarajevu više ne pružaju ni dojučerašnji saveznici i da ovakav pristup nema perspektivu za građenje bilo kakvih prihvatljivih odnosa za sve strane u BiH", istakao je Kaluža.

On je naglasio da se problemi u BiH mogu rješavati samo direktnim razgovorom legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta, a ne neokolonijalnim nametanjem volje velikih sila i njihovih nelegalno postavljenih funkcionera.

"Takođe, evidentan je različit pristup politika ЕU u odnosu na SAD i Veliku Britaniju i jučerašnja sjednica je to potpuno pokazala. Delegacija ЕU u BiH definitivno zagovara potpuno drugačije principe u odnosu na pojedine ambasade koje se, koristeći OHR kao svoj instrument, trude da trajno naruše dosadašnje postignute dogovore unutar BiH", ocijenio je Kaluža.

Prema njegovim riječima, ako se već želi internacionalizacija unutrašnjih pitanja BiH, onda se moraju saslušati i stavovi onih članica Savjeta bezbjednosti UN koji imaju drugačije poglede, kao i regionalnih aktera koji su, i u skladu sa Dejtonom, legitimno zainteresovane strane.

"Nijedan ambasador nema monopol da određuje ko će u tom smislu biti prihvatljiv sagovornik", istakao je Kaluža.

On je zaključio da Republika Srpska sigurno ostaje otvorena za dijalog o svim otvorenim unutrašnjim pitanjima BiH, ne odustajući ni od jednog pedlja svojih prava i vitalnih interesa, prvensteno teritorije i imovine.


Pratite nas i putem Vibera