Ambasador Ruske Federacije u BiH

Kalabuhov: Jedinstvo naroda Rusije od posebnog značaja

  • Izvor: SRNA
  • 03.11.2023. 12:48

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je danas, u uslovima globalnih izazova i prijetnji i pod neviđenim spoljnim pritiskom, od posebnog značaja jedinstvo mnogonacionalnog naroda Rusije i svijest o sebi kao o jednoj cjelini sa zajedničkom istorijskom sudbinom i zajedničkom budućnošću.

Povodom 4. novembra, koji se u Rusiji obilježava kao Dan narodnog jedinstva, Kalabuhov je istakao da je taj praznik direktno vezan za jedan od sudbonosnih perioda u istoriji Rusije, kada su početkom 17. vijeka suverenitet i nezavisnost ruske države bili u opasnosti.

- Više od 400 godina prije su predstavnici različitih staleža, nacionalnosti i veroispovijesti uspjeli da se ujedine i stave tačku na tragični period smutnog vremena u Rusiji - zajedno su spasili zemlju od spoljnih prijetnji i unutrašnjih sukoba - naveo je Kalabuhov.

Ruski ambasador je podsjetio da podvig narodne vojske pod vođstvom gradonačelnika Kuzme Minjina i kneza Dmitrija Požarskog ostaje upečatljiv primjer patriotizma i samopožrtvovanja u ime Otadžbine, inspirišući sadašnju generaciju Rusa na vojne pobede i radna dostignuća.

- Koristim ovu priliku da čestitam svim državljanima Rusije u BiH Dan narodnog jedinstva - poručio je Kalabuhov za Srnu.

Dan nacionalnog jedinstva je ruski državni praznik koji se proslavlja od 2005. godine, a posvećen je sjećanju na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača.

To je jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim prijetnjama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: