Dodik čestitao Makronu

Kako će se izbori u Francuskoj odraziti na BiH?

  • Izvor: ATV
  • 25.04.2022. 18:55

Čestitke Emanuelu Makronu, a zatim poziv na sastanak. Milorad Dodik u svjetlu političke situacije u BiH očekuje susret sa predsjednikom Francuske. Francuska je, kaže srpski član bh. Predsjedništva, važan spoljno-politički i trgovinski partner BiH. Dodik je podsjetio i da je još ranije tražio dijalog sa Makronom. To je, kaže, jedini put za rješenje svih dilema i nesuglasica.

"Ovim putem izražavam svoju iskrenu namjeru da na sastanku pokušamo zajednički naći kompromisno rješenje za izlazak iz novonastale situacije. Otvoren sam za susret na lokaciji u što skorijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po Vašem izboru ili u nekoj od Vaših institucija", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Francuzi su izabrali - čestitke stižu i od predsjednice Republike. Što se Republike Srpske tiče, očekivanja su jasna - rukovodstvo Francuske trebalo bi da sagleda širu sliku dešavanja u BiH. 

"Očekujemo da ima više znanja o prostoru Balkana. Da se na neki racionalniji način pristupi ovom prostoru zato što to više nije samo stvar bilateralih odnosa sa Francuskom. Nego je stvar odnosa Evropske unije, zbirne jedne sile kolektiviteta prema cijelom ovom prostoru. A tu imamo mnogo stvari koje bi se dale ispraviti i koje treba ispraviti. Očekujem da ljudi koji imaju iskustvo mogu da razumiju da Balkan jeste prostor koji je naslonjen na EU. I da ovdje treba postupati racionalno i sa puno više detalja i znanja", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Nakon nove pobjede Emanuela Makrona, u BiH se neće promijeniti ništa, smatraju analitičari. Isto bi, kažu, bilo i da je pobijedio bilo koji drugi kandidat. 

"Francuska i u jednom i u drugom slučaju posmatra ovaj prostor na vrlo sličan način. Iz jednog prostog razloga što su to definisane pozicije jedne države prema Zapadnom Balkanu ne samo Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina i njena politička i svaka druga sudbina ovisi o unutrašnjem dogovoru", rekao je Zoran Kresić, politički analitičar. 

Francuska je, kaže Dodik, dokazan prijatelj Zapadnog Balkana. Predstojeći susret bi, dodaje, mogao da bude ključna karika u razumijevanju trenutnog stanja u BiH. 

Tagovi: