Izbori

Kako će se glasati na mjestima gdje će biti postavljeni skeneri

  • Izvor: Nezavisne
  • 21.08.2024. 09:04

Na predstojećim lokalnim izborima prvi put na 458 biračkih mjesta biće primijenjene nove tehnologije koje podrazumijevaju biometrijsku identifikaciju, zatim autentifikaciju birača, te optičke skenere i automatsko prebrojavanje glasačkih listića, kao i video-nadzor.

Kako će izgledati glasanje sa novim tehnologijama zavisiće od mjesta do mjesta, s obzirom na to da će se na dijelu biračkih mjesta raditi samo autentifikacija birača, a na drugim mjestima biometrijska identifikacija. Na 145 mjesta u opticaju će biti i optički skeneri, pišu Nezavisne novine.

Tamo gdje će se raditi autentifikacija, a to je na 165 biračkih mjesta, birači će nakon što članu biračkog odbora predoče važeći lični dokument proći i elektronsku provjeru, što podrazumijeva skeniranje njihovog ličnog dokumenta (u slučaju da glasa sa pasošem biće ukucan njegov matični broj), a zatim će birač biti upućen da odgovarajući prst stavi u čitač otisaka prstiju.

Srbi pjesmom 'otjerali' Albance sa crnogorske plaže

Srbi pjesmom 'otjerali' Albance sa crnogorske plaže

Taj otisak prsta se kroz aplikaciju upoređuje s otiskom iz baze podataka Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka i ukoliko sve bude u redu birač se upućuje dalje, odnosno dobija birački listić i odlazi da glasa. U slučaju neuspjele autentifikacije vrši se ponovna identifikacija putem ličnog dokumenta od strane predsjednika biračkog odbora i člana biračkog odbora zaduženog za identifikaciju, a o tome se vodi posebna evidencija, odnosno ime i prezime birača kod kojih nije uspjela autentifikacija. Autentifikaciju birača vrši operater kojeg imenuje CIK.

Mnogo zanimljivije biće tamo gdje će se koristiti optički skeneri, a to je na 145 biračkih mjesta u šest izbornih jedinica, i to Prijedoru, Novom Gradu, Visokom, Stocu, Tuzli i Vozući.

“Upotreba optičkih skenera je procedura ubacivanja glasačkih listića u glasačku kutiju kroz optički skener koji automatski prebrojava rezultate glasanja, te omogućava direktnu transmisiju rezultata. Automatski prebrojani rezultati glasanja se nakon zatvaranja biračkih mjesta elektronski dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji”, naveli su u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Vučinić: Uprkos prijetnjama i pritiscima, Dodik i Vučić dosljedno štite srpski narod

Vučinić: Uprkos prijetnjama i pritiscima, Dodik i Vučić dosljedno štite srpski narod

Dakle, princip glasanja na mjestima gdje će biti optički skeneri podrazumijeva da birač nakon što se identifikuje, odnosno nakon što ga član biračkog odbora identifikuje, dobija glasački listić koji popunjava, a zatim ga stavlja u posebnu fasciklu kojom se osigurava tajnost glasanja i uz pomoć te fascikle ga jedan po jedan ubacuje u optički skener.

Nakon što birač ubaci glasački listić u optički skener, na displeju skenera dobija informaciju da li je listić važeći ili nevažeći, nakon čega bira opciju da li želi nastaviti ili prekinuti postupak glasanja. Ukoliko potvrdi nastavak glasanja, glasački listić kroz optički skener ulazi u glasačku kutiju, a ukoliko prekine postupak glasanja birač ima pravo tražiti od biračkog odbora izdavanje novog glasačkog listića.

Nakon zatvaranja biračkog mjesta operater štampa završni izvještaj sa ukupnim odzivom za biračko mjesto i rezultatima glasanja. Jedan primjerak izvještaja potpisuju predsjednik i svi članovi biračkog odbora. Nakon automatskog prebrojavanja glasačkih listića birački odbor pristupa ručnom prebrojavanju glasačkih listića. Postupak konačnog utvrđivanja rezultata i procedure u slučajevima razlike između automatskog i ručnog prebrojavanja biće regulisano posebnim aktom Centralne izborne komisije BiH.

Višković: Marfi ćuti o ATV-u, koga sankcionišete, nedužne radnike?

Višković: Marfi ćuti o ATV-u, koga sankcionišete, nedužne radnike?

Osim autentifikacije i skeniranja glasačkih listića nove tehnologije podrazumijevaju i biometrijsku identifikaciju birača, što podrazumijeva proceduru poređenja biometrijskih podataka otisaka prsta putem uređaja za identifikaciju u koji su integrisani biometrijski podaci koji se u realnom vremenu provjeravaju u evidencijama Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, piše portal "Nezavisne".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: