Komisija za pripremu izbora

Izglasana preporuka da Krišto bude potvrđena za predsjedavajuću Savjeta ministara

  • Izvor: SRNA
  • 28.12.2022. 11:15

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara dala je preporuku Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da potvrdi imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara.

Preporuka za imenovanje Krište dobila je devet glasova "za", jedan je bio "protiv", a jedan "suzdržan".

Protiv preporuke glasao je Milan Dunović iz DF-a, dok je Nermin Mandra iz SDA bio suzdržan, a svi ostali članovi Komisije, od njih 11 koliko je prisustvovalo sjednici, podržali su potvrđivanje Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara.

Jedini Dunović od svih članova komisije imao je pitanje za Krišto kojim je tražio da mu ona odgovori da li će prilikom predlaganja izbora članova Savjeta ministara tražiti da se ministri izjasne da li su za ulazak BiH u NATO, na šta mu je ona odgovorila da je u dugogodišnjoj karijeri u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kao pravnik uvijek poštovala Ustav i zakone BiH.

"Kao dio koalicije znam da je bilo govora o raspodjeli resora među partnerima, a ko su kandidati stranaka zaista ne znam i o tome ne želim govoriti", rekla je Krišto.

Ona je istakla da će o podobnosti kandidata koje stranke budu predložile svoju riječ dati nadležne institucije. 

"Moje je opredjeljenje da poštujemo Ustav i zakone", naglasila je Krišto.

Prva hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je danas, kada je planirano potvrđivanje imenovanja Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara.

Borjana Krišto imenovana je prošle sedmice na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Za njeno imenovanje glasali su predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović i član Predsjedništva Denis Bećirović, dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasao protiv.

Hitna sjednica Predstavničkog doma planirana je za 11.00 časova, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih opštih izbora potpisali su 15. decembra lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić u ime stranaka "Osmorke".

Dokument nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026" potpisan je dva i po mjeseca nakon opštih izbora.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma. Predsjedavajući će imenovati ministre u Savjetu ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma.

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.