Agencija za identifikaciona dokumente BiH

IDDЕЕA nema nadležnosti za ovo što radi, nezakonito je!

  • Izvor: ATV
  • 29.05.2024. 21:48

Agencija za identifikaciona dokumente BiH nema pravo da pruža usluge građanima. Zato je problem to što su na svom sajtu počeli da traže od građana da se prijavljuju za elektronski potpis i otvaraju digitalne identitete. Počeli su da rade posao Ministarstva unutrašnjih poslova i, što je najgore, protivzakonito.

I na sve to, zamislite da vam na nekoj stranici traže da ostavite broj lične karte, jedinstveni matični broj i ostale lične podatke... Potencijalne zloupotrebe vrište na sve strane. Dakle, IDDЕЕA nema nadležnost da se bavi ovim pitanjem, nema pravo da zaprima zahtjeve građana pa ni za digitalne sertifikate. Naprimjer, propisima o ličnim kartama je jasno navedeno da se zahtjevi mogu predati samo putem nadležnog MUP-a.

Čak je i direktor IDDЕЕA-e ovo, u suštini potvrdio u intervjuu koji je dao za jedan medij u januaru ove godine. Tada je, odgovarajući na pitanje ''Ima li pokušaja falsifikovanja dokumenata, šta se najčešće pokušava falsifikovati?'', rekao:

"Vjerujem da ima pokušaja, ali o tome vode računa MUP-ovi pošto IDDЕЕA ne izdaje dokumenta već pruža servis nadležnim organima. To znači da vi dajete svoje lične podatke, biometriju MUP-ovima, ali kroz naše softvere, onda iz MUP-ova dođe zahtjev nama, mi izradimo dokumenta i vratimo ih tako da zapravo IDDЕЕA sa građanima nema direktni kontakt", rekao je Almir Badnjević, direktor IDDЕЕA-e.

Koliko su zapravo podaci građana bezbjedni pokazuje i šokantan odgovor Badnjevića u tom istom intervjuu kada je rekao da građani BiH imaju najmodernije lične karte i pasoše ali da se oni transportuju bez ikakve zaštite. Složio se sa konstataciom da se dokumenta natrpaju u gepek i, kao da su lična dokumenta krompir, prevoze u običnim automobilima bez ikakve zaštite. U 21. vijeku očekivati da se ne može provaliti elektronski potpis, lozinka i slično, jednako je smiješno kao i prevoz dokumenata u gepeku. Sve je u redu, ne treba da brinete a onda sami sebe demantuju i objave apel da se pažljivo koriste digitalni identiteti. 

"Kod korišćenja digitalnih identiteta i elektronskog potpisa, bilo da je riječ o vašim ličnim podacima ili uslugama koje pružate prema trećim osobama, apelujemo da budete pažljivi sa svim ostalima pravnim osobama koje se lažno predstavljaju, ne ispunjavaju ni minimalno navedene uslove, te pokušavaju da prevare fizičke i pravne osobe u navedenoj oblasti", kažu iz IDDЕЕA-e.

Еvo da bude još jasnije: direktor IDDЕA tvrdi da ne postoji nikakav daljinski potpis, takozvani potpis u klaudu.

"Što se tiče potpisa u oblaku, IDDЕЕA nema mogućnost potpisa u oblaku. IDDЕЕA ne vrši takvo potpisanje, ne znam otkud ljudima ta ideja".

Ne znate otkud ljudima ideja da IDDЕЕA radi bilo šta u klaudu? Pa možda zato što vam to stoji na sajtu. Ograđuje se Badnjević, svjestan šta je ovo, pa kaže da je sve u testnoj fazi. U suštini, IDDЕЕA ovo radi samoinicijativno i uz podršku Ministarstva komunikacija i transporta BiH. To ministarstvo je, nezakonito, utvrdilo da je IDDЕЕA usklađena sa Uredbom o elektronskoj identifikaciji, famoznim ЕIDAS-om, iako po Zakonu o elektronskom potpisu BiH može samo da vrši usklađenost. Opet direktor IDDЕЕA-e priča jedno a radi drugo jer je početkom godine rekao da je taj zakon zastario i da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH izradilo novi. Tada je rekao i ovo: ''Međutim, poznavajući i čekajući politiku mi smo odlučili da omogućimo građanima elektronski potpis bez upisivanja elektronskih certifikata u ličnu kartu nego ćemo razviti vlastito rješenje na klaud serverima IDDЕЕA-e gdje će građani u principu koristiti elektronsku identifikaciju putem lične karte, doći na našu aplikaciju i elektronski se potpisati sa klaud servera jer smatramo da je već krajnje vrijeme''. Prekršiće zakon jer oni smatraju da je krajnje vrijeme? IDDЕЕA nije ovlašćena za ovo što radi. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: