Sarajevo

I federalni mediji prozreli Heleza: Lupeta gluposti

  • Izvor: Avaz
  • 27.11.2023. 17:17

Pozadinu izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Zukana Heleza da na teritoriji Republike Srpske postoje kampovi za vojnu obuku prozreli su čak i mediji u FBiH.

Naime, sarajevski "Avaz" je ove izjave Zukana Heleza nazvalo lupetanjem gluposti, uz poruku da samo nanose štetu BiH i služe za njegovu ličnu promociju, ali nikako za dobrobit građana.

U komentaru koji se zove upravo "Lupetanje gluposti", autor pomenutog lista navodi da Helez ovakve izjave plasira kako bi privukao malo popularnosti.

Pri tome, naravno, Helez nije iznio nikakve dokaze, što su u "Avazu" svakako zapazili.

"Iako nije ponudio nikakve valjane argumente, osim da je vidio neke fotografije koje će pokazati medijima, ali ih ne može poslati'', što samo po sebi nema nikakvog smisla, on je na taj način pokazao samo neozbiljnost, i to ne prvi put. Iako je to posao kojim se treba isključivo baviti OSA, Helez uživa da u svakom gostovanju spominje neke 'obavještajne' podatke, kojima samo sebi daje na važnosti", piše autor.


Dodik: Kao što je lažan SABNOR BIH, lažan je i visoki predstavnik Šmit

Dodik: Kao što je lažan SABNOR BIH, lažan je i visoki predstavnik Šmit

U tekstu se konstatuje da zapravo nije riječ ni o kakvim obavještajnim podacima, a autor predviđa i naredni Helezov potez. Slično je radio i ranije...

"Naravno, nije riječ o nikakvim obavještajnim podacima, a, nakon što je OSA uputila demanti na izjavu da postoje takvi obavještajni kampovi, očekuje se da Helez, kao i prošli put, kaže da nije mislio na našu obavještajnu službu. No, teško je povjerovati da bi bilo kakve strane obavještajne službe odavale podatke jednom ministru mimo procedura, što se, uostalom, u normalnim državama i kažnjava", piše u komentaru sarajevskog medija.

Stoga, prema mišljenju autora, jasna je i Helezova namjera - a to je pokušaj provociranja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Jedina namjera ovakvih lupetanja gluposti vjerovatno je bila da poslije toga kaže sam sebi: 'Dodik ne zna kako će sa mnom, nagovorio sam mu se'", piše dalje autor.

Potom objašnjava da Helezovo lupetanje gluposti ne donosi nikakvu korist građanima BiH. Onim građanima za koje bi Helez trebalo da se brine kao visoki zvaničnik, ali, čini se da mu oni nisu na pameti.

"Građani od tog njegovog uznemirenja javnosti, zbog rečenice 'nagovorio sam se Dodiku', ništa neće imati. Naprotiv, mogli bi imati štetu, s obzirom na to da je BiH na korak od otvaranja pregovora za članstvo u Еvropskoj uniji", jasan je autor komentara.

"Osim štete na evropskom putu, Helez će se sada morati brinuti i o samom sebi, jer će ove tvrdnje morati dokazati i državnim tužiocima", poentira autor sarajevskog medija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: