Nezadovoljni zbog svega

Histerija u FBiH zbog Svesrpskog sabora

  • 10.06.2024. 11:56

Federalna histerija zbog Svesrpskog sabora preplavila je medije iz susjednog entiteta i govore muslimanskih političara.

Među prvima, kamen u ruku je uzeo Bakir Izetbegović i SDA. Optužili su politički vrh Srbije i Srpske, pravoslavnu crkvu i Rusiju za zavjeru protiv Bošnjaka. Naravno, pozivaju i na akciju zapada.

SDA tvrdi da je Svesrpski sabor nastavak velikosrpskog projekta, pokušaj ostvarivanja dominacije nad drugim naroda i "udar na suverenitet BiH". Ne treba podsjećati da je do okupljanja u Beogradu ponajviše dovelo kršenje Ustava BiH i poturanje "rezolucije o Srebrenici".

Za SDA poruke mira nisu dovoljne, nego traže reakciju SAD, Velike Britanije i drugih sila. U Federaciji su se ponovo sjetili Dejtona, ali samo njegovog duha. Sa druge strane, na Svesrpskom saboru zatraženo je poštovanje slova Dejtona, a upravo to Bošnjaci ne žele da čuju.

Histeriju, dovoljnu za mjesto u dnevniku, posebno je izazvala poruka Sergeja Lavrova da Rusija neće zatvoriti oči pred bilo kakvom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženja njihovih zakonitih prava.

Na račun svega izgovorenog na Saboru, jedina i ponovljena reakcija Bošnjaka je zahtjev zapadu: Uhapsite Dodika.

Dodatnu ludost svemu doprinosi i reakcija stranke Еlmedina Konakovića koja ponajbolje oslikava licemjernu politiku Sarajeva. Samo dva mjeseca ranije, Konaković je u Sarajevu organizovao Panbošnjački sabor, ali ne tako uspješno.

Ignorisali su ga brojni sunarodnici, a ogorčen ponovo je optužio Vučića i Dodika da su direktna prijetnja očuvanju mira na širem prostoru Zapadnog Balkana. Kao i kolege po vjeri, Konaković je zatražio da PIK reaguje.

Pratite nas i putem Vibera