Ambasada Srbije

"Helezove prijetnje ratom kulminacija kršenja Dejtonskog sporazuma"

  • Izvor: SRNA
  • 06.07.2024. 21:11

Ambasade Srbije u BiH izrazila je zabrinutost povodom izjava ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i istakla da upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz BiH, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog sporazuma i otvorenu prijetnju miru.

Iz Ambasade ističu da je Helezovo širenje neistina neprihvatljivo, da doprinosi porastu tenzija i poziva na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Srbija, kao jedna od potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu sa najvišim pravnim aktom BiH, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidjelo se to nekome ili ne", navodi se u saopštenju.

Helez je sarajevskim medijima rekao da je "svako razdruživanje rat, da "nikada više Vučić neće snajperom pucati na Sarajevo" i da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku "niko ne brani da uzme svoju porodicu i ode u Beograd".

Vučević: Helez neodgovornim izjavama ugrožava mir i stabilnost u regionu

Vučević: Helez neodgovornim izjavama ugrožava mir i stabilnost u regionu


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 13:30 Tajne muzeja

    '' Tajne muzeja

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.