Potvrđena u parlamentu

Gubitnici skeptični, pobjednici optimistični: Borjana Krišto predsjedavajuća SM

  • Izvor: ATV
  • 28.12.2022. 19:12

Sa 23 glasa za i 15 protiv, bh. Parlament potrdio je HDZ-ovu Borjanu Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara. Za ekspoze je rekla da je njeno viđenje trenutne situacije, a ne smjernice rada novog saziva. Podvukla je važnost ekonomskih reformi, borbu protiv korupcije, izmjene Izbornog zakona, konstitutivnosti, evropski put. Posebno se zahvalila partnerima iz SNSD-a i osmorke.

"Još jednom se pokazalo da je saradnja na zdravim temeljima između različitih predstavnika konstitutivnih naroda, vlasti na nivou BiH, entiteta, županija i opština je isplativa i moguća samo ako se opredjelimo za to u najboljoj vjeri, u skladu sa ustavom i bez namjere da bilo koga oštetimo", kaže Krišto.

Oštećenima se osjećaju u SDA u kojoj nikako da se pomire što više nisu vlast. Htjeli su da malo više udare po ekspozeu, ali im je plan, izgleda, propao. 

"Ekspoze je napisan i uobličen da se što manje može napadati, generalno, i osporavati", kaže Šemsudin Mehmedović, SDA.

Sabina Ćudić je pitala poslanike SDA kako je moguće da oni, koji su sada opozicija, imaju manje primjedbi na ekspoze od nje koja dolazi iz stranke koja podržava Krišto i novi Savjet ministara? Pitala je, ali i odgovorila. 

"Što je još važnije se nadaju da će biti bio ove većine u narednim mejsecima pa su primjedbe ne suštinske nego nježne sugestije", kaže Sabina Ćudić, Naša stranka.

Podršku Krišto nije dobila od poslanika opozicionih stranaka iz Srpske.  Mladen Bosić je hvalio, kaže, dugo je radio s njom ali većih očekivanja nema. 

"Skeptičan o napretku u naredne četiri godine", poručio je Mladen Bosić, SDS.

U SNSD-u jasni – podrška Borjani Krišto. Očekuje da će raditi jednako u interesu oba entiteta i distrikta. 

"Da se realizuju svi projekti nama od strateškog značaja, Buk bijela, Aerodrom Trebinje, gasovod", kaže Sanja Vulić, SNSD.

Sada počinje procedura za ministre. Prijedlozi idu u CIK, zatim bezbjednosne provjere a onda i potvrđivanje u BH Parlamentu. Očekuje se novi saziv bude konstituisan u prvoj polovini januara. 

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.