GSS Federacije zahvalna Helikopterskom servisu Republike Srpske

  • 20.02.2020. 19:30

Želimo da vam izrazimo duboku zahvalnost za pokazanu spremnost koju ste poduzeli u toku akcije spšavanja povrijeđenog planinara sa planine Prenj , prilikom memorijalnog uspona na Lupoglav.

Brzina odaziva na poziv i sama brzina dolaska na lice mjesta nama je dala dodatnu snagu za sve buduće akcije spašavanja, jer znamo da imamo  servis koji je spreman da reaguje pravovremeno u slučaju potrebe. Ove riječi zahvalnosti, uputila je Gorska služba spašavanja Federacije BiH Helikopterskom servisu Republike Srpske, poslije drame koja se odvijala u nedjelju dok se čekao dolazak helikoptera Oružanih snaga BiH da preveze povređenog planinara. 

"Vaša intervencija nam je pokzala i da vi svojim srcem i dušom  pripadate nama, rijetkim planinskim vitezovima, koji su spremni na žrtvu, kako bi pomogli drugome. Vaša intervencija nam je pokazala da vi svojim srcem i dušom pripadate nama, rijetkim vitezovima, koji su spremni na žrtvu kako bi pomogli drugome", poručuju iz Gorske FBiH.

U usponu na Prenj i pružanju pomoći unesrećenom planinaru,  učestvovao je i Nikola Savić, planinar iz Banja Luke. Kaže da bi procedure, nadležnosti i politiku trebalo ostaviti po strani kada se spašavaju ljudski životi. 

"U moje ime i ime svih ljudi koji su se tamo nalazili, smo saglasni  u jednome, a to je da želimo da uputimo apele u oba entiteta, ako postoji mogućnost bilo kakava za Gorsku službu spašavanja, Helikopterski servis, na povećavanju budžeta, da izdvoje malo vremena za to", kaže Nikola Savić, planinar. 

Riječi iskrene zahvalnosti na adresu Helikopterskog servisa Republike Srpske stižu i od Planinarskog saveza Federacije BiH, organizatora memorijalnog uspona  “Lupoglav 2020” na planini Prenj. Drama na planini je trajala nekoliko sati dok se čeklao odborenje za polijetenje helikoptera Oružanih snaga BiH , na poziv Gorske službe spasavanja. Iako je planinar pao ujutru, tek poslije podne je stigla informacija da helikopter oružanih snaga neće poletjeti jer nije dobio potrebne dozvole za let. Članovi Gorske službe spasavanja odlučuju se na poziv Helikopterskom servisu Republike Srpske. 

"Nakon vaše potvrde da helikopterski servis dolazi, kao predsjednik Planinarskog saveza  FBiH, obavjestio sam Oružane snage BiH da je vaša ekipa krenula i da njihov helikopter nije potreban. Međutim, iz meni nepoznatog razloga  helikopter je posalt na lokaciju , tako da su se u 16.10 u Barnom dolu pojavila oba helikoptera. Helikopter oružanih snaga BiH je uspio ranije da aterira i pokupi unesrećenog", poručuju Planinarskog saveza FBiH.  

Iz Helikopterskog servisa skromno odgovaraju, da im je dužnost da što brže i spremnije odgovore na pozive za medicinsku evakuaciju, bez obzira na adresu sa koje dolazi. Od prijema poziva do momenta polijetanja ne prođe više od 15-tak minuta, kažu u Helikopterskom servisu Republike Srpske. 

"Kad su medicinske evakuacije u pitanju, ne pravimo pitanje, ne pravimo razliku. Opet kažem višegodišnje iskustvo nas je naučilo da je svaki minut dragocjen i da bukvalno brzina naše reakcije može direktno da utiče eventualno na stabilnost ili preživljavanje pacijenta", kaže Boban Kusturić, pilot Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Vrijeme i brzina reakcije su od presudnog značaja kada se spašavaju ljudski životi, posebno u ekstremnim situacijama, poput one na planini Prenj, kažu i planinari. Nije važno čija je pomoć, nego da čim prije dođe do mjesta nesreće.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:50 Mućke (12+) (R)

    'Mućke (12+) (R)

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)