Zamjenik ministra odbrane

Goganović: Helez izaziva paniku i urušava sistem odbrane

  • Izvor: SRNA
  • 23.11.2023. 09:58

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je Srni da ministar odbrane Zukan Helez od početka mandata svojim odlukama i nastupima izaziva paniku među građanima BiH i urušava sistem odbrane, čime je počinio više krivičnih djela i narušio Dejtonski mirovni sporazum.

Komentarišući izjavu Heleza da su u BiH pripadnici armija pojedinih država, čije su snage, pored Еufora, dovoljne da obezbijede sigurnost, Goganović je istakao da bez odluke Predsjedništva BiH oružane snage drugih država ne mogu ući u BiH.

On je upitao Heleza koje su to oružane snage čiji pripadnici borave u BiH bez saglasnosti Predsjedništva?

Košarac zatražio hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom Helezovih navoda

Košarac zatražio hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom Helezovih navoda


"Zašto ilegalno djelovanje pripadnika oružanih snaga drugih država na teritoriji suverene BiH, ako o tome ima saznanje, nije prijavio Predsjedništvu BiH kao vrhovnom komandantu, što je njegova zakonska obaveza. Zašto kolega Helez ne vjeruje snagama Еufora koje imaju mandat da održavaju bezbjednost u BiH i kojima je Savjet bezbjednosti UN produžio mandat?", upitao je Goganović.

On je podsjetio da su za produženje mandata glasale SAD, Rusija, a podržao NATO, te da Helez često naglašava da su SAD i NATO najveći prijatelji BiH.

"Ako zaista to misli, zašto ne vjeruje Еuforu kada ЕU mirovnim snagama vjeruju SAD i NATO?", upitao je Goganović.

Cvijanović: Sud BiH - praonica ratnih biografija bošnjačkih komandanata

Cvijanović: Sud BiH - praonica ratnih biografija bošnjačkih komandanata

On je ukazao i da Helez često upotrebljava termin "armija" umjesto oružane snage.

"Takozvana Armija BiH odavno ne postoji, postoje Oružane snage BiH. Meni je jasno da Helez od Oružanih snaga BiH svojim odlukama i nastupima pokušava napraviti takozvanu Armiju BiH, ali u tome ću ga lično spriječiti i o svemu obavijestiti Еufor i NATO Štab u Sarajevu", poručio je Goganović.

Pratite nas i putem Vibera