Savjet ministara BiH

Godišnji akcioni program sa EU od 73.662.000 evra

  • Izvor: ATV
  • 21.12.2022. 13:50

Savjet ministara BiH utvrdio je danas prijedlog sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH za prošlu godinu između EU i BiH, ukupne vrijednosti 73.662.000 evra, od čega Evropska komisija učestvuje sa 73.000.000 evra.

Preostalih 662.000 evra odnosi se na sufinansiranje projekata iz područja kontrole bolesti životinja, a sredstva će biti obezbijeđena iz budžeta korisničkih institucija na svim nivoima vlasti u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje vanredne telefonske sjednice.

Projekti predviđeni za finansiranje odnose se na oblasti migracija, upravljanja granicom i protivminskog djelovanja, izbornog procesa, instrumenta za podršku procesu EU integracija, regionalnog razvoja, energije, transporta, ublažavanja socioekonomskih posljedica pandemije virusa korona, razvoja privatnog sektora u BiH, kao i kontrole bolesti životinja.

Pomoć EU posredstvom Instrumenta za pretpristupnu pomoć ima za cilj dalje osiguranje podrške zemljama kandidatima i zemljama potencijalnim kandidatima u donošenju i provođenju političkih, institucionalnih, pravnih, upravnih, društvenih i privrednih reformi u procesu usklađivanja sa vrijednostima EU i postepenog usaglašavanja s pravilima, standardima, politikom i praksama EU radi sticanja članstva, doprinoseći tako stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu, navodi se u saopštenju.

Period izvršenja ovog sporazuma o finansiranju je 12 godina od njegovog zaključivanja, dok je period operativnog provođenja šest godina od zaključenja.

Sporazum o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH za 2021. godinu prvi je sporazum o finansiranju nakon stupanja na snagu Okvirnog sporazuma.

Ministarstvo finansija i trezora će prijedlog sporazuma dostaviti Predsjedništvu BiH s osnovama za njegovo zaključivanje, uz prijedlog da se za potpisnika sporazuma odredi direktor Direkcije za evropske integracije.

Savjet ministara donio je danas rješenje o razrješenju direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića na lični zahtjev, kao i rješenje o imenovanju Amela Suljevića za vršioca dužnosti direktora ove agencije do 31. januara 2023. godine.

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara zaduženo je da, na osnovu Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Savjeta ministara i drugim imenovanjima BiH, raspiše javni konkurs za izbor i imenovanje direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.