Draško Milinović

Generalni direktor RAK-a na panelu 6. Digitalnog samita Zapadnog Balkana

  • 04.10.2023. 16:39

U okviru 6. Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, koji se održava u Sarajevu, na panelu pod nazivom Oslobađanje internet potencijala u digitalnoj infrastrukuri, učesnicima se, pored ostalih, prvog dana Samita obratio i Draško Milinović, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije.

Govoreći o ukupnom značaju digitalne transformacije, naglasio je da ostvareni razvoj širokopojasnog pristupa u BiH, kao osnova razvoja informacionog društva, još uvijek nije zadovoljavajući, pri čemu se prvenstveno misli na nedovoljnu zastupljenost širokopojasnog pristupa s brzinama koja podrazumijevaju tzv “brzi i ultrabrzi pristup”. Posebno je istakao podatke prema kojima BiH ipak i dalje značajno zaostaje za prosjekom ЕU, te da je pored zakonodavnih i regulatornih barijera, razvoj širokopojasnog pristupa pod uticajem demografskih i geografskih faktora, a koji su po sadašnjim pokazateljima nepovoljni za BiH.

Milinović se osvrnuo na činjenicu da trenutno ne postoje jasne odrednice i strategije za uvođenje 5G mreža. Usvajanjem Politike sektora elektronskih komunikacija za period 2023-2027, treba biti omogućena dodjela dozvola i uvođenje 5G mreža. Prema rokovima predviđenim u nacrtu sektorske politike, do oktobra naredne godine, treba biti donesena odluka kojom će se definisati rokovi za dodjelu dozvole za korištenje RF spektra za pružanje usluga putem 5G mreža, uslovi za dodjelu dozvole, te cijena, način i postupak plaćanja, kao i namjena uplaćenih sredstava.

Zaključujući izlaganje na ovom panelu, generalni direktor Agencije je izrazio očekivanje da će postojeće prepreke koje se odnose na donošenje sektorskih politika i strategija, biti uspješno otklonjene, te da će, u punoj saradnji i kordinaciji sa resornim Ministarstvom i ministrom lično, Agencija uložiti sve raspoložive resurse potrebne za njihovu implementaciju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina