Suđenje

Ganić i ostali optuženi za zločine u Dobrovoljačkoj na glavnom pretresu 21. septembra

  • Izvor: ATV
  • 17.08.2022. 18:29

Od sredine septembra, počeće suđenje Ejupu Ganiću, Zaimu Backoviću, Hamidu Bahti, Hasanu Efendiću, Fikretu Muslimoviću, Jusufu Pušini, Bakiru Alispahić, Enesu Bezdrobu, Ismetu Dahiću i Mahiru Žišku za počinjene zločine u Dobrovoljačkoj ulici. Tužilaštvo je najavilo da će na prvom ročištu čitati optužnicu i uvodne riječi a tek kasnije saslušavanje svijedoka I izjava onih koji, nažalost, nisu dočekali suđenje.

"Takođe želimo napomenuti da je Tužilaštvu operativno poznato da određeni svjedoci nisu živi. Međutim, u toku istrage, Tužilaštvo je vršilo provjere tih navoda i činjenica smrti nije bila upisana u zvanične evidencije", rekao je Mladen Vukojičić, tužilac.

Cijela statusna konferencija svela se na usklađivanje termina advokata odbrane  za zakazivanje pretresa. Ipak sudija im je jasno stavio do znanja da će se raditi onako kako ogovara sudu. Bez obzira ne prebukiranost Ganićeva odbrana tvrdi da neće odustati od ovog procesa iako će kažu, trajati godinama.

"Mi o tome nećemo voditi računa i ići ćemo prema onome što odgovara Sudu, jer vas ima ovdje deset i imate svi svoje obaveze, normalno je što niste advokati jednog predmeta i imate puno predmeta, tako da je vrlo teško uskladiti", rekao je Darko Samardžija, sudija.

"Imajući u vidu i praksu ovog suda, a isto tako i postupanje ovog suda, vrijeme održavanja ročišta i u drugim predmetima sa istim brojem optuženih da bi to svakako bilo višegodišnje suđenje kažem vam neke procjene najmanje tri do četiri godine", rekla je Lejla Čović, advokat Ejupa Ganića.

Sa optužnicama za "Dobrovoljačku" ne smije se stati, jer je ubijanje vojnika u Velikom Parku, odvođenje i ubijanje civila, uglednih sarajevskih Srba samo uvertirao u pakao Srba koji su se desili od 92 do 95, tvrde u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Brojni dokazi postoje ko je počeo rat i zbog čijih ciljeva, a Srpska, kaže Milorad Kojić od toga neće odustati.

Gavni preteres u predmetu "Dobrovoljačka" koji se vodi protiv Ejupa Ganića i devet optuženih zakazan je za 21.septembar. Tada bi trebalo početi ispitivanje 277 svjedoka I iznošenje oko 500 materijalnih dokaza.

Tagovi: