Predsjednik Turske

Erdogan: BiH treba sama rješavati unutrašnja pitanja

  • Izvor: ATV
  • 06.09.2022. 19:09

BIH sama treba da rješava svoja unutrašnja pitanja, poruka je turskog predsjednika, nakon sastanka sa članovima predsjedništva. Zahvalan sam turskom predsjedniku što u BiH uvijek dolazi sa konkretnim paketom pomoći i to bez bilo kakvog političkog uslovljavanja, jasan je srpski član bh. predsjedništva.

Politika koju vodi Erdogan prema BiH je prihvatljiva za sve narode u njoj, kaže Dodik, jer nema političkih ucjena.

"To je nešto što bi moglo da bude primjer i za mnoge druge, a pogotovo one sa Zapada koji ovdje dolaze pomalo bijesni da nam drže lekcije kako treba da organizujemo naše društvo. Prema pravilu, iza toga i takvih postupaka ostave nam nered koji treba da sređujemo dugo godina poslije", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Zahvalio se Dodik i na pomoći Turske proljetos u dodjeli vještačkog đubriva koja je očuvala poljoprivrednu proivodnju. Bilo je riječi i o razvoju industrijskih zona i formiranje zajedničkog tima koji će se baviti energetikom. Turska nije odustala od pomoći u izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, iako iz Sarajeva nije urađeno baš ništa za tri godine po tom pitanju. Erdogan je i danas ponovio da je to kako kaže mirovni projekat koji ima veliki značaj.

"Veliku važnost pridajemo projektu auto-puta Sarajevo-Beograd, čije smo temlje postavili 2019. godine", rekao je Erdogan i dodao da su date instrukcije Zirat banci za prevazilaženje finansijskih problema koji su se pojavili. On je naglasio da je auto-put "mirovni projekat" koji će povezati ne samo zemlje regiona, već i narode, te izrazio uvjerenje da današnja posjeta turske delegacije BiH daje zamah ovom projektu", kaže Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Republike Turske.

Šefik Džaferović I Željko Komšić nisu objasnili turskom predsjedniku zbog čega svaki put na sjednici predsjedništva blokiraju bilo kakvu raspravu o izgradnji auto puta Sarajevo – Beograd, a ni to zašto Republika Srpska sama radi na povezivanju sa Beogradom. Štura su objašnjenja zašto ne dolazi do realizacije. 

Najavio je danas turski predsjednik i sporazum prema kojem će građani Turske i BiH putovati samo sa ličnim kartama. Naglasio je kako postoji dobra saradnja sa zemljama zapadnog Balkana. Ponovo je predložen trilateralni sastanak lidera iz regiona kako bi se političke tenzije u BiH spustile.

"Na jednom dijelu Srbija, Turska i BiH, a na drugom Hrvatska, Turska i BiH i to je nezamjenjivo. Svi smo svjesni toga da bez političkih dogovora predstavnika naroda u BiH nema ni institucionalnih odluka. Pozivam da rješavamo ta pitanja", kaže Dodik.

Ankara je spremna da učestvuje u rješavanju problema i krize u BIH, jasan je turski predsjednik. Predstojeći izbori, kaže Erdogan,  moraju biti transparentni, ističući da su oktobarski izbori bitni, ne samo za BiH, već i cijelu regiju.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.